fbpx
Orosz propaganda.

250 orosz álhírterjesztő weboldalt azonosított egy amerikai cég

Gőzerővel, több nyelven terjesztik az orosz propagandát jelenleg is, erre utal, hogy az elmúlt hónapokban számos új oldallal bővült a lista.

A NewsGuard nevű, New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég összesen 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz álhíreket – közölte a The Guardian nyomán a Privátbankár.hu.

Mint írták, ezek az oldalak részei lehetnek annak az erőfeszítésnek, hogy az oroszok megkerüljék az Európai Unió orosz propagandát megállítani hivatott erőfeszítéseit.

Az álhírterjesztő oldalakon olyan állítások voltak mint például, hogy Ukrajna hadserege halálos orosz támadásokat hajtott végre annak érdekében, hogy globális támogatáshoz jusson. Az oldalak szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nyilvános megjelenéseit csak színleli, de állították azt is, hogy ukrán menekültek követtek el bűncselekményeket Németországban és Lengyelországban.

„Sleeper-webhelyekként” indultak

Egyes weboldalak független agytrösztként vagy hírügynökségként jelölték meg magukat. Az oldalak fele angol nyelvű, a továbbiak pedig francia, német vagy olasz volt. Többet még az orosz-ukrán háború február 24-i kirobbanása előtt indítottak.

„Úgy tűnik, hogy internetes alvóhelyeket létesítettek”

– mondta Gordon Crovitz, a NewsGuard társ-vezérigazgatója. Ezek az úgynevezett „sleeper-webhelyek” a félretájékoztatási kampányhoz létrehozott webhelyek, amelyek egy ideig szunnyadnak, majd lassan közösséget építenek fel ártalmatlan vagy nem kapcsolódó bejegyzésekkel, majd egy meghatározott időpontban propagandára vagy dezinformációra váltanak át.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások