fbpx
Az Érd TV logója

Eltűnik a csatornakínálatból az Érd TV – átköltözik a műsorgyártás a YouTube-ra

Búcsúznak a hagyományos lineáris televíziózástól az érdiek, a jövőben már csak az interneten lesz elérhető az a rengeteg videós tartalom, ami napról napra keletkezik az Érd TV-nél. Kövesdi Pétert, az Érd Médiancentrum vezetőjét kérdezte a változásokról a Media1.hu.

Fontos változás előtt áll az Érd Médiacentrumhoz tartozó, mostanáig a DIGI és a Magyar Telekom kábelhálózatán terjesztett Érd TV.  A nemzetközi trendeket követve, illetve a hazai médiaszolgáltatási tendenciákat némiképp meg is előzve tartalmait teljes egészében átköltözteti az internetre, elsősorban a YouTube-ra, és visszaadja hagyományos televíziós médiaszolgáltatási jogosultságát.

Az Érd TV a népszerű Partizánhoz és több más tartalom-előállítóhoz hasonlóan a YouTube-on és az Érd Most internetes oldalán szolgáltat majd, méghozzá úgy, hogy műsorokat, riportokat, tehát videókat tesz majd közzé.

A Media1-nek nyilatkozó Kövesdi Péter, az Érd TV-t működtető Érd Médiacentrum vezetője szerint ezzel nemcsak hatékonyabban juttathatják el riportjaikat, interjúikat tudósításaikat az érdieknek valamint az érdeklődőknek, hanem velük együttműködve, a hozzászólás, véleményalkotás lehetőségét felkínálva közösen tudják alakíthatni a csatorna tartalmát.

A YouTube-os terjesztés révén a riportok XXI. századi szemléletnek megfelelően több emberhez juthatnak el, és jobban visszakereshetők lesznek.

Az Érd TV ígérete szerint az új terjesztési formában is beszámol majd a várost érintő fontosabb politikai, kulturális, sport- és a civil életet érintő eseményeiről, készülnek majd riport- és dokumentumfilmjei, interjúi. A videókat megosztják majd a közösségi médiában, így például az Érd Médiacentrum Facebook, Instagram, Tiktok platformjain is.

Képújságban figyelmeztetik az érdekieket a változásra

A médiaszolgáltatási jogosultság lejáratáig az Érd TV a DIGI és Telekom kábelhálózatán augusztus 1-jétől egy hónapon át képújságot sugároz majd, felhívva a nézők figyelmét a változásokra, vagyis arra, hogy hol, hogyan találják meg a jövőben a tartalmaikat.

Kövesdi Péter a Media1-nek elmondta:

„Osztottunk, szoroztunk, és úgy döntöttünk, hogy a több mint 17 éve működő Érd TV-t átköltöztetjük a YouTube-ra.  Ezzel – úgy gondolom – egyelőre úttörők vagyunk, szerintem kevés város gondolja úgy, hogy nem a helyi tévé minden áron történő megtartása a cél, hanem a működő kommunikáció a lakossággal. Kimondtuk, egy hagyományos lineáris televízió napi működése akkora humán erőforrást igényel, és annyira másfélét, mint az egyébként sokkal hatékonyabb online tartalom-előállítás, hogy képtelenség volt a kettőt párhuzamosan működtetni.”

Kövesdi kérdésünkre hozzátette, a változások lényege, hogy többféle „műsor” lesz, marad egy sportmagazin, lesznek napi hírvideók, lesz stúdióbeszélgetés a város dolgairól és videós riportok, portrék. Ez eddig is működött, de közben gyártani kellett a napi Híradót, ilyen-olyan magazinokat, filmeket kellett adni, terjesztési-műszaki kérdésekkel kellett foglalkozni, vagyis most egyszerűbb lesz, rugalmasabb és hatékonyabb.

Az Érd FM megmarad

Az Érd Médiacentrum vezetője arra a kérdésünkre, hogy mit ajánlanak azoknak a főleg idősebb, nyugdíjas korú embereknek, akik még nem használják az internetet, azt felelte számukra jó alternatíva lehet az érdi helyi rádió, az Érd FM választása is, de persze szívesen segítenek megmutatni azt is, hogy hogyan lehet megtalálni a YouTube-on a videós tartalmakat.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyiben motiválták a változást anyagi okok, az önkormányzatokat is érintő kormányzati intézkedések és a kedvezőtlen gazdasági helyzet, Kövesdi azt mondta, nem erről van szó, hiszen rövidebb távon ettől nem válik olcsóbbá az üzemeltetés. Hosszú távon ugyan igen, de idén már semmiképp sem.

Arra, hogy a kábelszolgáltatókkal való szakítás miatt nem esnek-e kábeldíjtól, vagy esetleg nekik kellett fizetniük a kábelszolgáltatóknak a terjesztésért, azt mondta, nem volt pénzmozgás a médiacentrum és a kábelszolgáltatók között, legfeljebb barter megállapodások, vagyis  némi reklámmegjelenést kaptak a terjesztők.

Hogy visszaadják-e a tévé épületét, Kövesdi hangsúlyozta, hogy műsorok ezután is készülnek, csupán a terjesztés módja és a munkavégzési folyamat változik, tehát az épületre ezután is szükségük van, és munkatársaktól sem terveznek megválni a netes terjesztésre való átállás miatt.

Frissítés 2022.08.06.

A Media1 Podcast vendége volt Kövesdi Péter, akivel erről és több más aktuális témáról is beszélgettünk. Az interjú már elérhető itt.

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon.

Megtalál minket Facebookon is, és kérheti hírtartalmainkat Telegramon is, hogy sosem maradjon le a híreinkről.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások