fbpx
Egy hírtelevízió stúdiója.

Jelentősen megnőtt a magyarok hírműsorokra szánt tévézési ideje, miközben a teljes tévézési idő egy perccel visszaesett

Több érdekes adattal jelent meg a Nielsen Közönségmérés 2022 második negyedévére vonatkozó tévépiaci jelentése.

A Nielsen Közönségmérés a Media1-hez is eljuttatott friss adatai szerint 2022 második negyedévében naponta átlagosan 4 óra 41 percet töltöttek a tévékészülékek előtt a magyarok: alig 1 perccel kevesebbet mint egy évvel korábban. Bár a COVID 2020-as első hullámához képest kevesebb időt töltenek a képernyők előtt a magyar nézők, de még mindig lényegesen többet mint az azt megelőző években.

A műsorfogyasztás felét tévésorozatok, mozifilmek és szórakoztató műsorok nézésére fordították a magyarok. Jelentősen nőtt a hírműsorokra szánt idő. Naponta átlagosan 133 darab reklámfilmmel találkozhattak a nézők, ami 33 percnyi reklámnézésnek felelt meg.

Az egy főre jutó napi átlagos tévénézési idő (ATV perc) 2022 második negyedévében.
Forrás: Nielsen Közönségmérés

Változatos a kép korcsoportonként és iskolázottság szerint a napi átlagos tévénézési idő tekintetében

A napi átlagos tévénézési idő életkor és iskolázottság szerint meglehetősen széles skálán mozgott: a 2022. április-június közötti időszakban ezúttal is a 15-29 éves korosztály tévézett a legkevesebbet – átlagosan 2 óra 21 percet –, míg a legintenzívebb tévénézők jellemzően a 60 év felettiek voltak, ahol egy fő naponta átlagosan 7 óra 19 percet töltött a képernyők előtt.

Iskolázottság szempontjából az általános trendeknek megfelelően a diplomások tévénézési ideje a legalacsonyabb: 1 perc híján 4 óra, amely 5 perccel kevesebb mint egy évvel korábban. Nemek tekintetében ezúttal is a hölgyek tévéztek az átlagnál többet: 4 óra 54 percet töltöttek a képernyők előtt, ami 28 perccel haladja meg a férfiak napi átlagos tévénézési idejét.

Egy elért főre jutó tévénézési idő (ATS perc) 2022 második negyedévében.
Forrás: Nielsen Közönségmérés

Időeltolásos tévénézés: még mindig főleg élőben nézzük a tévét

Az időeltolásos tévénézésre (Time-shifted Viewing, TSV) alkalmas készülékek, eszközök egyre inkább elterjednek, de továbbra is az a jellemző, hogy a tévéműsorokat a sugárzással egy időben tekintjük meg, míg a rögzített műsorok késleltetett visszanézése, más szóval az időeltolásos tévézés aránya évek óta stabilnak mondható.

2022 második negyedéve során a teljes népesség a napi tévénézéssel töltött idejének 1,8 százalékát, átlagosan 5 percet fordított időben eltolt televíziós tartalom fogyasztására (sugárzástól számított 7 napon belül). A TSV aránya a 4-17 és a 18-49 éveseknél volt a legmagasabb: az átlagos napi tévénézési idejükhöz 2,4 százalék, illetve 2,3 százalékot tett hozzá a késleltetett, sugárzással nem egyidejű tévés tartalom fogyasztása, míg az 50 felettieknél ez az arány csupán 1,5 százalék volt.

Továbbra sem jelentős a háztartásokba érkező vendégek tévénézési ideje

A Nielsen adatbázisában 2019 áprilisa óta elérhetők a panelháztartásokhoz érkező és ott regisztráltan tévét néző vendégek nézési adatai is – kiegészítve ezzel a paneltagokból álló alapcélcsoportok tévénézési adatát.

2022 második negyedévének adatai alapján a vendégek átlagosan 2 percet tettek hozzá a napi átlagos tévénézési időhöz, ami megfelel a korábbi negyedévekben mért értékeknek. A 4-17 évesek esetében az átlagnál nagyobb arányú volt a vendégnézés: az ugyanilyen korú vendégek 5 perccel egészítették ki az alapcélcsoport napi átlagos tévénézési idejét, míg a 18 év felettieknél 1-1 perc volt a vendégnézés.

Naponta átlagosan 4,6 millió embert érnek el az általános szórakoztató csatornák

A tévénézésre szánt idejük 36,2 százalékát fordították a magyar tévénézők a sokféle nézői igényt kielégítő, és legtöbb csatornát (23 darab a sorozat csatornák nélkül, a vizsgált 118 csatornából) magában foglaló „általános szórakoztató” csatorna csoportra, mely naponta átlagosan 4,6 millió nézőt ért el, és egy átlagos néző 3 óra 9 percet töltött el ezeken a csatornákon. A műsoridejük legalább felében különböző sorozatokat kínáló „sorozat csatornák” a tévénézési idő közel 10 százalékát képviselték, és naponta átlagosan 2,1 millió nézőt értek el, akik átlagosan 1 óra 56 percet szántak a nézésükre – közli a Nielsen Közönségmérés tévés jelentése.

Hasonló arányt képviseltek a filmcsatornák is: a napi tévénézési idő 10,2 százalékát fedték le, naponta átlagosan 2,5 millió nézőhöz jutottak el, és egy néző átlagosan 1 óra 37 percet töltött el velük.

  • A hírcsatornák esetében érezhető a háború, illetve annak a gazdaságra és mindennapi életünkre gyakorolt hatása: együttesen 9,1 százalékos közönségarányt mondhattak magukénak, ami 1,6 százalékponttal magasabb mint egy évvel korábban. Napi átlagos elérésük 2,24 millió fő volt, ami alig magasabb tavalyhoz képest (2,23 millió), ugyanakkor az elért nézők naponta átlagosan 15 perccel több időt – 1 óra 37 percet – szántak a hírcsatornák műsoraira.
  • A gyerekcsatornák a tévénézési idő 4,6 százalékát tették ki az idei második negyedévben, napi elérésük a tavaly mért 1,34 millióról 1,14 millió főre mérséklődött, ugyanakkor az elért nézők naponta átlagosan 1 óra 37 percet fordítottak rájuk, ami 6 perccel több mint 1 évvel korábban.
  • A sportcsatornák közönségaránya 4,7 százalék volt 2022 második negyedében, amely enyhén, 0,4 százalékponttal alacsonyabb tavalyhoz képest. Naponta átlagosan 1,42 millió nézőt értek el, ami 129 ezerrel kevesebb mint tavaly, ugyanakkor egy elért néző 3 perccel többet, naponta átlagosan 1 óra 16 percet szánt rájuk.

Növekedett az egyéb típusú tévéhasználat

Az Egyéb gyűjtőkategória a teljes, 4 évnél idősebb, tévés háztartásban élő lakosság tévénézési idejének 14 százalékát képviselte 2022 második három hónapjában, ami 1,5 százalékpontos növekedést jelent 2021-hez képest. Ezen kategória magában foglalja a külföldi csatornák mellett a videójáték (például XBOX, Playstation) használatot, a tévékészülékhez csatlakoztatott asztali számítógép, laptop, tablet vagy okostelefon használatot, tévékészülék USB portján keresztül történő tartalomfogyasztást, SmartTV funkciókat, vagy éppen a különböző előfizetéses streaming szolgáltatások igénybevételét is.

Naponta átlagosan 4,66 millió néző töltött el legalább 1 percet ezen kategória tartalmának megtekintésével: ez mintegy 162 ezerrel több mint egy évvel korábban. Egy elért néző átlagosan 1 óra 12 percet fordított az ezen kategóriában foglalt tartalmakra, amely 5 perccel több mint 2021 második negyedében. Fontos hozzátenni, hogy ezek az értékek, arányok az egyes korosztályok, illetve nemek tekintetében jelentős mértékben is eltérhetnek, eltolódhatnak. A Nielsen Közönségmérés kiemelte: érdemes példaként megemlíteni, hogy a 18 év alattiak esetében az Egyéb kategória tévénézési időből való részesedése a tavaly mért 26,4 százalékról idén elérte a 37 százalékot, tehát ez a korcsoport a tévénézési idejének már több mint egyharmadát ezekre a tartalmakra fordította 2022 második negyedévében.

A tematikus csatornák közönsége a 4 évnél idősebb népesség körében 2022 második negyedévében.
A tematikus csatornák közönsége a 4 évnél idősebb népesség körében 2022 második negyedévében. Forrás: Nielsen Közönségmérés

Eltért a sugárzási idő és a műsorfogyasztásra fordított idő

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedések az egyes műsortípusok esetében eltérően, de a szokásos trendek szerint alakultak.

  • A többségében sorozatokat magában foglaló, nem zenés fikció kategóriájába sorolt műsorok a teljes műsorkínálat 28,6 százalékát képviselték, míg a műsorfogyasztási időnkből 25,7 százalékban részesedtek.
  • A mozifilmek a műsoridőből 10,4 százalékban részesedtek, és a szórakoztató műsorok aránya is közel ugyanennyi (9,9 százalék) volt, ugyanakkor a műsorfogyasztásból a filmek ezúttal is magasabb arányt – 14,3 százalékot képviseltek, míg a szórakoztató műsorok 10,1 százalékot mondhattak magukénak.
  • A nagyrészt kereskedelmi reklámokat és műsorajánlókat tömörítő Egyéb kategória stabilan a műsoridő közel egynegyedét képviselte, és a műsorfogyasztásunk több mint ötödét ezen tartalmak megtekintésével töltöttük (21,3 százalék). Ily módon ez a második legtöbbet fogyasztott műsorkategória a televíziós fikciók/sorozatok után, megelőzve minden más műfajt: mozifilmeket, hírműsorokat, szórakoztató műsorokat, ismeretterjesztőket stb. A TV fikciók, a filmek és a szórakoztató tartalmak ezen kategóriával kiegészülve együttesen a műsorfogyasztás 71 százalékát fedték le az idei második negyedévben. A fennmaradó 29 százalékon osztoztak a hírek, az információs műsorok, a sportműsorok, az ismeretterjesztők és a zenei műsorok.
  • A hírek, aktuálpolitika, gazdaság tematikába tartozó műsoroknál – a csatornákhoz hasonlóan – szintén érezhető volt a háború és az ezzel kapcsolatos gazdasági, politikai események hatása: míg ezek a műsorok a szokásos trendeknek megfelelően 3,7 százalékot tettek ki a műsoridőből, addig a műsorfogyasztási időből jóval többet – 12,1 százalékot – szántak a magyarok a hírműsorokra, amely mintegy másfél százalékponttal magasabb mint egy évvel korábban (10,5 százalék). A kissé könnyedebb „információ” kategória a műsoridő csupán 2,7 százalékát tette ki, de a fogyasztásban szintén magasabb – 4,7 százalékos – arányt képviselt.
  • A sportműsorok a sugárzási időből 6,1 százalékban részesedtek: ez 2 százalékponttal alacsonyabb tavalyhoz képest (8,1 százalék), amikor a COVID-járvány miatt elmaradt 2020-as Foci EB-t végül megrendezték. A negyedév utolsó napjaiban sugárzott Fina Vizes VB csak minimálisan tudta éreztetni hatását: műsorfogyasztási idő 5,1 százalékát képviselték a sportműsorok az idei április-június közötti időszakban, ami 1 százalékponttal kevesebb mint tavaly.
  • Az ismeretterjesztő műsorok sugárzási időből való részesedése a szokásos trendekhez illeszkedve 9,8 százalék volt, ami nagyságrendileg megegyezik a televízióban sugárzott mozifilmek, illetve a szórakoztató műsorok arányával, de a fogyasztási arányuk ennek fele, vagyis 4,7 százalék volt.
Az egyes műsortípusok sugárzási és műsorfogyasztási adatai a 4 évnél idősebb népesség körében 2022 második negyedévében.
Az egyes műsortípusok sugárzási és műsorfogyasztási adatai a 4 évnél idősebb népesség körében 2022 második negyedévében. Forrás: Nielsen Közönségmérés

Már a járvány előttinél is magasabb a reklámok száma

A sugárzott reklámok napi átlagos száma a COVID első hulláma idején, vagyis 2020 második negyedévében erősen visszaesett a korábbi évekhez képest, de egy évvel később már vissza is tért a korábbi trendekhez, sőt jócskán meg is haladta a járvány előtti értéket. 2022. április 1. és június 30. között naponta átlagosan 40.132 darab reklámfilm került adásba a Nielsen által szpot szinten vizsgált csatornákon, amely mintegy 1.953 darab reklámfilmmel kevesebb 2021 ugyanezen időszakához képest, ugyanakkor 12.908 darab reklámmal több mint 2 évvel korábban, közvetlenül a járvány kitörése után.

Egy fő naponta átlagosan 33 percnyi tévéreklámot látott 2022 második negyedévében, ami napi 133 darab reklámfilmnek felelt meg. Ez 2 darab reklámfilmmel, időt tekintve pedig 1 perccel kevesebb mint 2021 azonos időszakában, míg 2020-hoz képest 8 perces növekedést és 33-mal több megtekintett reklámfilmet jelentett.

A megnézett reklámok átlagos száma.
Forrás: Nielsen Közönségmérés

A reklámfilmek által naponta elért nézők átlagos száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat: 2022 második negyedében 5,54 millió nézőt értek el legalább egyszer a 4 évnél idősebb, tévével rendelkező háztartásban élők körében, ami 200 ezerrel kevesebb mint 2021-ben, és 321 ezerrel kevesebb mint 2 évvel korábban. A teljes, össz-tévépiaci GRP értéke idén 872 ezer volt, ami 34,5 ezerrel kevesebb mint tavaly, ugyanakkor 179 ezerrel több mint 2 évvel korábban, a járványidőszak kezdetén.

A 2022 második negyedéves, teljes népességre vonatkozó összes GRP alapján a különböző termékosztályok nézettség (GRP) szerinti hirdetési rangsorában az „Élelmiszerkereskedelem” termékosztálya áll az első helyen, őt követik a „Fájdalomcsillapító/nyugtató” valamint a ”Sör” termékosztályának televíziós hirdetései.

Különböző termékosztályok reklámjai 2022 második negyedévében.
Különböző termékosztályok reklámjai 2022 második negyedévében. Forrás: Nielsen Közönségmérés

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások