fbpx
System Capital Management

Lemondott a teljes médiabirodalmáról Ukrajna leggazdagabb embere

Rinat Ahmetov donyecki születésű üzletember az ukrán állam javára átadja a médiacége jogosultságait.

Az erről szóló közleményt Ahmetov vállalata, a System Capital Management (SCM) honlapján hozta nyilvánosságra.

Ebben közölte, hogy még a héten kivonja az SCM befektetési társaságot a médiapiacról. A vállalat médiaholdingja, a Media Group Ukraine az állam javára lemond az összes műsorszórási és műholdas televíziós engedélyéről, valamint az ukrajnai nyomtatott sajtótermékeiről is. Ezzel együtt a médiaholdig online tevékenysége is megszűnik.

Ahmetov a döntést az oligarchaellenes törvény hatályba lépésével indokolta. A jogszabály egyebek mellett tiltja, hogy a közéletben jelentős gazdasági és politikai súllyal rendelkező személyek – oligarchák – olyan túlzott befolyásolással bírjanak a közvéleményre, amely fenyegeti a nemzetbiztonságot, írta az MTI.

Media Group Ukraine.
A Media Group Ukraine logója

Az üzletember – mint hangsúlyozta – nem tartja magát „oligarchának”, ugyanakkor a médiavagyon értékesítésére a törvényben meghatározott hat hónapos időszak, valamint az Ukrajna elleni orosz agresszió nem teszi lehetővé, hogy az SCM piaci feltételekkel értékesítse a médiaholdinghoz tartozó televíziókat és újságokat – magyarázta. Ahmetov emlékeztetett arra, hogy a médiaholding tíz televíziós csatornából, internetes kiadványokból és nyomtatott sajtóból, valamint egy „modern produkciós média-ökoszisztémából áll”. A belefektetett beruházások összértéke meghaladta az 1,5 milliárd dollárt.

Az online portálokat már le is állították

Az SCM kedden újabb részleteket árult el a döntésről – írta a CEETV. Mint egy közleményben a cég fogalmazott, kedden megkezdték a kapcsolódó dokumentumok megküldését az illetékes állami intézményeknek a műsorszolgáltatási engedélyek kapcsán.

Az SCM megjegyezte, hogy a törvény szerint az engedélyek visszavonása és a nyomtatott sajtó leállítására irányuló kérelem teljesülése automatikusan megfosztja a cégtulajdonosokat a tömegmédia-státusztól, és ekkor a tevékenységüket be kell fejezniük. A folyamat legfeljebb két hónapig tart, ami alatt a csoport továbbra is teljesíti a licencszerződésekben vállalt kötelezettségeit.

Keddtől a cégcsoport online portáljai már nem frissülnek.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások