fbpx
Internethasználat, böngészés.

A 2 éves gyerekek 4 százaléka internetezik, 10-ből 9 magyar aktív internethasználó

Több érdekes adat is kiolvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 3.000 háztartás, illetve az ott élő 8.130 személy hírközlési szokásait vizsgáló kutatásának eredményéből.

Az aktív korú lakosság több mint 90 százaléka rendszeresen internetezik, a gyerekek körében pedig egyre korábban kezdődik az internethasználat, de meglepő adat, hogy még a 85 év körülieknek is a közel 20 százaléka rendszeresen böngészi a világhálót – derült ki Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Media1-hez is eljuttatott felméréséből.

Az NMHH közlése szerint Magyarországon az internetet használók száma az aktív korosztályban gyakorlatilag elérte a lehetséges felső korlátot.

Az internetet használók száma Magyarországon, korosztályi bontásban.
Az internetet használók száma Magyarországon, korosztályi bontásban. Forrás: NMHH

A kapott adatokból megállapították, hogy a 15–50 éves korosztály tagjainak 97,1 százaléka rendszeresen használja az internetet. Kiderült az is, hogy a 15 év alattiak körében nem teljeskörű az internethasználat, bár a rászokás egyre fiatalabb korban kezdődik.

A vizsgálatban részt vevő családok szerint a 2 éves gyerekek 4 százaléka internetezik, míg a 3 évesek közül 9 százalék használja viszonylag rendszeresen az internetet.

80 év fölött kevesen interneteznek

Az 51–53 évesek mindössze 7 százaléka marad ki az internet világából. 80 év fölött ez már 90 százalék, a 90 évnél idősebbek körében pedig gyakorlatilag 100 százalék. Az idősebb korcsoportot két tényező befolyásolja az internetezési szokásban: hogy magányos vagy társas életet él, illetve az iskolázottság.

A 65 év feletti lakosság (1,9 millió fő) 34 százaléka internethasználó, a magukra maradt idősek 31 százalékban, a kétfős háztartásokban élők viszont 42 százalékban interneteznek. Ezek a számok összefüggésben lehetnek azzal, hogy a magányos idős emberek kevésbé nyitottak az új dolgokra, nem akarnak már tanulni. Befelé fordulás, bezárkózás jellemezheti őket – véli az NMHH.

Míg, ha az idősek párban élnek, akkor egymást is tudják motiválni az internethasználatra. A 66–68 évesek körében az egyedül élők 60, a társsal élők 67 százaléka internetezik; a megfelelő arányok a 72–74 évesek esetében 23 kontra 39 százalék, a 84–86 éveseknél pedig 10 és 23 százalék.

Idős pár egy laptop előtt.
Fotó: stock / Depositphotos

Az iskolai végzettség hatása az internethasználatra

A kutatás szerint az iskolázottságnak gyakorlatilag nincs befolyása az internethasználatra. A 20 és 50 év közötti korosztályban mindenki – kivéve az alapfokú végzettséggel rendelkezőket – internetezik. Az 50 év felettiek körében viszont jelentős eltérés van az egyes végzettségi csoportok között. A felsőfokú végzettségű idősebbek otthonosan mozognak a világhálón: a 70 év körüli diplomások 80, míg a 80 év körülieknek is a 60 százaléka szeret „szörfölni” a neten. Ugyanebben a korcsoportban a szakmunkásképzőt végzetteknek csak 40, illetve 20 százaléka internethasználó.

A háttérben itt is több minden állhat: a képzettebbek idős korukra is nyitottabbak az újdonságokra, de az is lehetséges, hogy a magasabb végzettségűek aktív életükben nagyobb arányban voltak számítógép-használók, így az internet világa nem idegen számukra.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások