fbpx
Számológép, kalkulálás, pénzügyek.

Minősített Könyvelők Egyesülete: csak finomítani kellene a katán – petíciót indít a kata megmentésére a DK

A Minősített Könyvelők Egyesülete szerint nagyjából 400 ezer egyéni vállalkozó megélhetését nagyban érintené a kata megszüntetése. Eközben a DK a legkisebb magyar vállalkozások csődjétől tart az adónem esetleges eltörlése kapcsán, ezért petíciót indít a Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnök által szorgalmazott lépés ellen. A kamarai elnök eközben arról beszél, hogy 2023-tól szüntetnék meg az adónemet.

Néhány napja miniszterjelölti meghallgatásán Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy meg kell vizsgálni, hogy továbbra is fennmaradhat-e változatlan formában a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója), majd nem sokra rá Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy támogatná, ha a kormány eltörölné a katázást.

Könyvelők: csak finomítani kellene, nem megszüntetni

Négyszázezernél is több egyéni vállalkozó katázik, az ő megélhetésüket nagyban átalakítaná az adózási forma megszüntetése. A tíz éve bevezetett adózási forma megérett a felülvizsgálatra és átalakításra, de megszüntetni nem kellene – ezt a Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE) közölte lapunkkal hétfőn.

„A kata legnagyobb előnye és érdeme a mai napig az egyszerűsége”

– emelte ki Harkai István, a MINKE elnöke. A könyvelők tapasztalatai szerint ez az adózási mód nagyban segítette a gazdaság fehérítését és vonzóvá és egyszerűvé tette a vállalkozások működését.

Harkai István, a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke
Harkai István, a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke. Fotó: MINKE

Az adózási nem szigorításával vagy megszüntetésével kapcsolatban Harkai elmondta: mindenképpen érdemes megőrizni a katát, a részletek finomítása mellett.

„A kata 2013-as bevezetése óta nem változott az adó mértéke, főállású egyéni vállalkozó esetében ez továbbra is havi 50 ezer forint. Ezalatt a minimálbér összege több mint a duplájára emelkedett, az átlagbér 2,3-szorosára növekedett”

– hangsúlyozta a szakember.

Már korábban is szigorítottak a katán

A közleményben felidézték: a kata szabályai már 2021-ben is jelentősen változtak: ekkortól legfeljebb 3 millió forintnyi bevétele lehet egy egyéni vállalkozónak egy kifizetőtől, az e feletti összegek után a belföldi kifizetőnek 40 százalékos adót kell megfizetnie. Ezek után már nem éri meg a munkajövedelmet katásként fizetni.

Korábban sem volt azonban ez igazán jellemző. Még a szigorítás előtt, 2020 októberben a Minősített Könyvelők Egyesülete egy felmérését készített 300 könyvelőiroda részvételével, akik közel 5 ezer katás vállalkozó könyvelését végezték. Csupán 8 százalékára volt tehető azok aránya, akiknél felmerülhetett a gyanú, hogy a foglalkoztatási jogviszonyt próbálták részben vagy teljesen megkerülni.

A NAV-nak minden jogszabályi háttere meg van már ma is ahhoz, hogy ellenőrizze, hogy egy katás legálisan vállalkozik, vagy bújtatott foglalkoztatásról van szó. A kötelező online számlázás bevezetése ezt tovább erősítette, így a meglévő jogszabályok betartása elegendő lehet a katás vállalkozóknál az esetleges visszaélések kiszűrésére – írták.

DK: a kata kivezetése jelentős adóemeléssel érne fel

A Demokratikus Koalíció (DK) vasárnapi közleménye hangsúlyozta: ha a kisvállalkozók legkedvezményesebb adózási módját kivezetik, az egyenlő a jelentős adóemeléssel és a megszorítással, emiatt pedig több ezer kisvállalkozás mehet gyakorlatilag azonnal csődbe.

A párt közölte, hogy elutasítja a Fidesz megszorításait és adóemeléseit, ezért petíciót indított, hogy a kormány ne törölje el a katát.

„Nem fogjuk tétlenül nézni, ahogy a Fidesz a legkisebb magyar vállalkozásokkal, egyéni és kis, családi vállalkozásokkal fizetteti meg az elhibázott gazdaságpolitikája árát. Nem kérünk a Fidesz megszorító intézkedéseiből, így a kata eltörléséből sem, ezért indítunk petíciót a katás adózás védelmében. Mutassuk meg, hogy nem értünk egyet azzal a megszorító kormányzati politikával, amiben a legkisebbek fizetnek a legnagyobbak bűneiért. Ha a törvénytelen kormány a vállalkozásokat akarja sarcolni, akkor forduljon a saját oligarchái felé, ne a tisztességes magyar kisvállalkozásokat akarja csődbe taszítani!”

– írta a közleményében a DK. A témában Kálmán Olga, a párt frakciószóvivője tartott sajtótájékoztatót.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások