fbpx
Varga Mihály pénzügyminiszter (balra), Orbán Viktor miniszterelnök, Parrag László, az MKIK elnöke és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Támogatná a KATA eltörlését a kamara elnöke, a DK szerint ez a vállalkozók sanyargatása lenne

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke egy lapinterjúban beszélt arról, hogy támogatná a kata eltörlését. A DK közleményben bírálja az elképzelést, ami szerinte a vállalkozók sanyargatása lenne.

Mint azt a Media1 is megírta nemrég, a napokban Varga Mihály pénzügyminiszter (akkor még miniszterjelöltként) parlamenti meghallgatásán jelezte, hogy várhatóan felülvizsgálják a katát, emiatt sokan napok óta azt találgatják, hogy ez a kata adókulcsának emelését vagy pedig azt jelenti-e, hogy egyenesen eltörlik, netán tovább szigorítják a más szektorok mellett a kommunikációs iparágban (a média- és reklámszakmában) is előszeretettel használt népszerű, fix összegű kisvállalkozói adónemet.

Most Parragh László, az MKIK elnöke interjút adott a Népszavának, és ebben a lap munkatársa egyebek mellett rákérdezett arra, amiről előzőleg Varga beszélt, vagyis arra, hogy meg kell vizsgálni, fenntartható-e a jelen formájában a kata.

„Túlzóan sikeres” a gazdaság kifehérítését szolgáló KATA

Parragh erre közölte, hogy szerint túlzóan sikeres lett ez az adónem, amellyel a gazdaság kifehérítése volt a cél. Azt mondta, ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában, és szerinte lényegesen torzítja a piacot, hogy ez a normál adózásnál sokkal kedvezőbb.  Azt mondta, „a kamara többször is megfogalmazott javaslatokat az adónem igazságosabbá tételéhez, hogy ne a munkaviszony kiváltására, hanem valós vállalkozói tevékenységhez használják azt. Egy falusi fodrász, aki az egész falunak vágja a haját az a vállalkozó, akire ezt a kedvezményes adózást annak idején kitaláltuk. Az viszont nem helyes, ha például egy ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT szakember, aki lehetne normál foglalkoztatott, így bújik ki az adózás alól”. Meglepőnek nevezte ezenkívül, hogy az állatorvosok közül kerül ki a legtöbb katás.

Parragh a KATA ellen

Ezek után Parragh azt is közölte:

„A kamara támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával. Ez érintheti a fent említetteken túl a taxisokat és az újságírókat is.”

Parragh közölte, arra számít, nagy tiltakozás lesz emiatt, ha újra előkerül a téma, „de mindannyiunk közös érdeke, hogy e téren igazságos közteherviselés valósuljon meg, megtartva ennek az adózási formának az egyszerűségét és adminisztrációs kényelmét. Azoknak a munkavállalóknak pedig megoldást jelenthet a bújtatott foglalkoztatás kategorikus tiltása, akiket belekényszerítenek ebbe a kényszervállalkozói létformába. Ma már a rendelkezésre álló adatbázisokból pontosan tudható melyik az a kör, amely a jogszabályi kereteket kihasználva kikerüli a közteherviselést. Ezt név szerint meg lehet mondani.”

Parragh ezután kijelentette, hogy a kamarának van is javaslata a kata ügyében:

„Javaslataink alappillérei a normál adózásnál kedvezőbb adózási lehetőség megtartása, arányos közteherviselés mellett. Az átalakítás mellett szól az is, hogy jelenlegi formájában a nyugdíj- és egészségbiztosítási ellátásokat sem teljeskörűen vehetik igénybe a katások, ami rájuk és a társadalomra nézve is kockázatos.”

Az interjúban Parragh egyébként arról is beszélt, miért tartja helyesnek az Orbán-kormány által szerdán bejelentett iparági különadókat, és hogy az iparűzési adót át kell alakítani.

Frissítés 11:10

A DK szerint a kata eltörlése brutális adónövekedéssel érne fel

Nem sokkal ezelőtt Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője, a Gazdasági bizottság alelnöke közleményt küldött a Media1-nek. A közleményében az áll, a Demokratikus Koalíció nem támogatja a katás adózás megszüntetését, mert sok kisvállalkozónak enélkül brutálisan növekedne az adója. Amennyiben pedig át akarják alakítani a rendszert, tegyék úgy, hogy a színlelt munkaszerződéseket szűrik ki mindenekelőtt. Dávid Ferenc hozzátette: ez az elképzelés a KATA megszüntetéséről a szerintük törvénytelen kormány megszorításainak része, és szerinte minden bizonnyal számíthatunk még hasonló „sanyargató” intézkedésekre. A DK szerint a megszorítások az Orbán-kormány eszetlen költekezésének és a mértéktelen lopásának következménye, és magyar családok, kisvállalkozók isszák meg a levét a kormány felelőtlenségének.

A KATA adónemmel kapcsolatos korábbi tartalmaink itt találhatók.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Varga Mihály pénzügyminiszter (balra), Orbán Viktor miniszterelnök, Parrag László, az MKIK elnöke és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke korábban. Fotó: MKIK honlap
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások