fbpx
Európai Bíróság

Uniós bíróság: nem sért uniós jogot a reklámadó

Az Európai Unió Bírósága kedden közölte a döntését, miszerint a magyar reklámadó és a kiskereskedelmi ágazatban kivetett lengyel adó nem sérti az állami támogatásokra vonatkozó uniós jogot.

Magyarország 2014-ben fogadta el a reklámadó törvényt, amelynek értelmében a vállalatokat reklámbevételüktől függő mértékű adó megfizetésére kötelezték. A magas reklámbevétellel rendelkező vállalatok lényegesen magasabb, 0-tól 50 százalékig terjedő progresszív adókulcsok alá tartoztak – idézte fel az MTI.

A magyar példa után a lengyelek is hasonló reklámadót szabtak ki, amely nem a nyereség, hanem az árbevétel után számítandó. Az Európai Bizottság mindkét adót a közös piaccal összeegyeztethetetlennek nyilvánította. Szerintük ugyanis a kisebb vállalkozások számára ez előnyt biztosít, és ezáltal állami támogatásnak minősülnek.

Reklámadó elleni tiltakozás miatt szünetel a műsor
Reklámadó elleni tiltakozás miatt szünetelő műsorszolgáltatás Lengyelországban

A lengyelek és a magyarok is megtámadták a határozatot az Európai Unió Törvényszéke előtt, akik később semmisnek nyilvánították az uniós bizottság határozatait. A bizottság nem hagyta szó nélkül és fellebbezést nyújtott be a bírósághoz.

Az uniós bíróság keddi ítéletében ugyanakkor az áll, hogy a tagállamok szabadon határozhatják meg az adóztatási rendszert.

Arra is emlékeztettek, hogy

„nem ellentétes az állami támogatásra vonatkozó uniós joggal, ha a tagállamok olyan progresszív adómértékek alkalmazása mellett döntenek, melyek figyelembe veszik az adóalanyok teherviselési képességét.“

Az uniós bíróság kimondta, hogy a törvényszék helyesen állapította meg, hogy az uniós bizottság nem bizonyította a bevezetett adóintézkedések progresszív jellegének hátrányos következményeit. Ezek ismeretében a bíróság semmisnek nyilvánította a bizottság határozatait, és teljes egészében elutasította a brüsszeli testület által megtámadott ítéletekkel szemben benyújtott fellebbezéseket – írja az MTI.

A reklámadóval kapcsolatos korábbi írásaink itt találhatók.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Európai Unió Bírósága. Fotó: Stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások