fbpx
A mindenszo.hu portál kezdőlapja 2022. május 4-én.

Egy esztergomi szoftverfejlesztő állhat a Mindenszó nevű álhíroldal mögött

A portált korábban már az NMHH is vizsgálta, és megállapította: az oldal nem minősül sajtóterméknek. A tulajdonosról kiderült: egy jelszókezelő cégnél dolgozik főállásban.

A Mindenszo.hu nevű, magát „politikailag inkorrekt blognak” nevező portál nyomába eredt az Átlátszó.

Az oknyomozó portál Esztergomban próbálta elérni még húsvét előtt Gerendás Lászlót, a portál üzemeltetőjét. Bár csengettek, de nem válaszolt senki, csak Gerendás unokatestvérét érték el, aki szerint a férfi elutazott – így nála hagyták a telefonszámukat, ám az Átlátszó munkatársait azóta sem kereste Gerendás, akitől interjút szerettek volna kérni.

A portál azt kérdezte volna tőle, hogy pontosan mi köze van az oldalhoz, a szerzők vajon miért nem vállalják a nevükkel a cikkeket, mekkora a portál bevétele, és hogy miért nem minősül sajtóterméknek a Mindenszo.hu.

Indulatos, névtelen véleménycikk a 2019-es önkormányzati választás után

A Marinov Iván újságíró által szerkesztett Urban Legends a megtévesztő, politikailag elfogult cikkeket közlő híroldalak közé sorolta a Mindenszót; az ilyen típusú híroldalakra jellemző, hogy a szerző csak a saját álláspontját megerősítő információkat használja fel, az eredeti mondanivalót árnyaló tényeket, kontextust rendre elhallgatja. Gyakori az elfogultság és az értékítéleten alapuló jelzők használata is.

Az Azonnali vette észre 2019-ben, hogy az önkormányzati választások eredményét a Mindenszón egy véleménycikk ismeretlen szerzője a következőképp kommentálta – a budapesti és vidéki „hálátlan proliknak” címezve:

„A KURVA ANYÁTOKAT! DUGJÁTOK FEL MAGATOKNAK A KRUMPLIT! DUGJÁTOK FEL MAGATOKNAK A REZSIUTALVÁNYT ÉS A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNYT!”

– írta, így, csupa nagybetűvel.

A mindenszo.hu 2019-es önkormányzati választásokra reflektáló írása.
A mindenszo.hu 2019-es önkormányzati választásokra reflektáló írása.

Sajátosan veszik át a tartalmakat más oldalaktól

Az Átlátszó szerint az elmúlt hetekben átlagosan napi 6-10 cikk jelent meg az oldalon. Április 19-én például 10 cikket publikált a Mindenszó, és ezek mindegyike a hazai közélettel foglalkozott: többségük kormánypárti, Magyar Nemzet, PestiSrácok, Mandiner cikkek, illetve politikusok Facebook-posztjainak újraközlése volt. Ezek mellett egy Dopeman YouTube-videó is kikerült.

A vizsgált napon három saját anyag jelent meg:

  • az „orbanofóbiában szenvedő” Bödőcs Tibor szülőfalujában elsöprő győzelmet aratott a Fidesz;
  • egy nyílt levél, amelyben a Mindenszó „szerkesztősége” azt javasolta noÁrnak, hogy „tarhálás helyett” inkább menjen el dolgozni;
  • végezetül Tordai Bence Telexnek adott interjúját dolgozták fel, meglehetősen sajátos módon.

Az Átlátszó szerint a megjelenő cikkek többsége az MTI és más kormánypárti lapok újraközlése. Az eredeti címeket és a címlapképeket figyelemfelkeltőbbre és hisztérikusabbra cserélik, és „mindenszo.hu” aláírással közlik.

Azt nem tudni, hogy engedéllyel közlik-e újra a tartalmakat. Korábban, 2017-ben a hvg.hu azonban problémásnak nevezte a Mindenszó utánközlési gyakorlatát.

A portál egyébként jól megy a közösségi médiában. Az Index összesítése szerint a 2018-as kampányidőszakban a Mindenszó facebookos posztjaira érkező reakciók alapján a szájt társadalmi hatása olyan portálokkal volt összemérhető mint a Magyar Idők vagy a Magyar Narancs online kiadása.

Feljelentés, álhírek

Az Átlátszó felidézte: a Mindenszót jelentették már fel gyűlöletbeszédért, de találtak példát álhírre is.

Március elején „Brutálisan hamis háborús propagandafotóval tolja az agitpropot az index.hu” címmel jelent meg egy szöveg a Mindenszón, ami arról igyekszik meggyőzni az olvasóit, hogy egy, az Indexen megjelent, az orosz-ukrán háborúról beszámoló cikket illusztráló fotó „ócska hazugság”.

Azzal is igyekeztek meggyőzni az olvasóikat, hogy a kép kiváló minősége gyanús, ahogy a beállítás is. „Mivel a fotón sanda módon a domb mögé van rejtve a csúnya, gonosz orosz tank, vélelmezzük, hogy a dombon túl nincs semmi, maximum egy lankás magyar táj, ahol az indexesek felvehették ezt az egész kamut” – folytatódott a magát politikailag inkorrektnek bélyegző portál okfejtése.

„Nem kell bedőlni a szar index.hu-nak, és az ócska ruszofób, ukránseggnyaló propagandájának”

– írta a Mindenszó névtelen szerzője. Az eredeti képet azonban Viacheslav Ratynskyi, a Reuters fotósa készítette, 2022. március elsején, és tényleg Ukrajnában készült. Az látható rajta, amint civilek Molotov-koktélok eldobását gyakorolják Zsitomirban.

Ő állhat az oldal mögött

A portálnak nincs érdemi impresszuma, és nem szerepel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sajtótermék-nyilvántartásában sem. Így nehéz megállapítani, hogy konkrétan ki az üzemeltető. Viszont az oldal forráskódjában fellelhető analitikai kód 11 másik oldal forráskódjában is megtalálható, ami arra utal, hogy ezek mind ugyanahhoz az emberhez köthetők – írta az Átlátszó.

A 11 oldal között 4 régi, 2008-ban indult blogot is találtak; ezek közül kettő a hatékony keresőmarketinggel foglalkozik – de van szó borokról, fogyókúrás tippekről, és gyereknevelésről is. A legtöbbet azonban azóta félbehagyta vagy megszüntette az üzemeltetője.

Liberális-agyhalál nevű rovat a mindenszo.hu portálon.
Liberális-agyhalál nevű rovat a mindenszo.hu portálon.

A magyar doménnyilvántartásból egyébként csak annyi derül ki, hogy a Mindenszó tulajdonosa egy „természetes személy”. A Zsúrpubi 2017-es cikke szerint a weblap tulajdonosa egy bizonyos Gerendás László volt akkor. Facebookon a Mindenszo.hu „kemény mag” zárt csoportjának borítóképét egy Gerendás László nevű személyhez tartozó profilról töltötték fel.

A profil gazdáját az Átlátszó szerint Esztergomban jól ismerik, a középiskolás éveit az Esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban töltötte. Beszéltek egy ott tanító pedagógussal is, aki elmondta: Gerendás László 2009-ben érettségizett, emlékei szerint természettudományi, matematika-informatika osztályba járt.

A profilja szerint Gerendás a gimnázium után az azóta egyetemmé átminősített Edutus Főiskolára járt, kereskedelem és marketing alapszakra. Az intézmény könyvtárának állományában megtalálták Gerendás László hallgató 2015-ös disszertációját, melynek címe: „Email marketing kampányok menedzselése napjainkban”.

Hiába vizsgálódott a médiahatóság az oldal kapcsán

A Mindenszó 2017-ben indult, és tavaly év végén a weblap adatkezelési tájékoztatójába bekerült, hogy a Mindenszo.hu adatkezelője Gerendás László, továbbá egy egy esztergomi cím is – itt próbálta elérni a férfit az oknyomozó portál.

Ezen felül a férfi egy másik közösségi médiás profilja nyomán az Átlátszó azt is megírta, hogy Gerendás 2020 óta a LastPass nevű online jelszókezelő cégnél, senior szoftverfejlesztő mérnökként dolgozik főállásban.

A Magyar Hang 2019-ben a médiahatósághoz fordult a portál kapcsán, mely közölte: vizsgálatot indít a bejelentés nyomán.

„Egy weboldal esetében egyszerre kell fennállnia négy feltételnek: annak, hogy nyújt-e gazdasági szolgáltatást, visel-e szerkesztői felelősséget, van-e tájékoztatási, szórakoztatási vagy oktatási célja, illetve a nyilvánosság számára hozzáférhető-e”

– írta válaszában az NMHH. Egy hónappal később megszületett a vizsgálat eredménye is: a hatóság szerint nem minősül sajtóterméknek a mindenszo.hu.

„Kérdés, hogy ugyan mivel érvelt az oldal üzemeltetője, és azt miért fogadta el az NMHH. Az első ránézésre is nyilvánvaló, hogy az oldalon híreket közölnek és ebből valakinek bevétele van, úgyhogy a Mindenszó tulajdonosa feltehetően azt állította, hogy a szájton senki nem végez szerkesztői munkát, vagyis az oldalt csak egy ember írja. Erre utal, hogy a szájt, ami korábban »politikailag inkorrekt portál« megnevezéssel futott, azóta következetesen blogként hivatkozik magára”

– fogalmazott az Átlátszó. Az ügy további részletei az oknyomozó portál cikkében olvashatók.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A mindenszo.hu portál kezdőlapja 2022. május 4-én.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások