fbpx
Ceremony for the naming of the press room Daphne CARUANA GALIZIA - A meggyilkolt máltai újságíróról elnevezett sajtóterem ceremóniája.

Kiírta az Európai Parlament az idei Daphne Caruana Galizia újságírói díj pályázatát

A 20 ezer eurós pénzjutalommal járó díjat az uniós alapértékeket képviselő és védő, kivételes újságírói munka elismerésére alapították, és a pokolgépes merényletben elhunyt máltai újságírónőről nevezték el.

Az Európai Parlament május 3-án, a sajtószabadság világnapján hirdette ki a pályázatot a második alkalommal odaítélendő Daphne Caruana Galizia újságírói díjra – számolt be egy keddi közleményében a testület.

Mint írták, a díjjal az EP a kiemelkedő újságírói teljesítményt kívánja elismerni, és évente ítélik azt oda olyan újságíróknak, akik munkájukon keresztül az európai alapértékekért és alapelvekért, így például az emberi méltóságért, a szabadságért, a demokráciáért, az egyenlőségért, a jogállamiságért vagy az emberi jogokért állnak ki.

„Az Európai Parlament üzenete egyértelmű: Európa azok oldalán áll, akik az igazságot keresik. Daphnét azért hallgattatták el, mert a valóságra derített fényt. Soha nem engedhetjük meg, hogy újságírók célponttá vagy áldozattá váljanak. A Parlament ezzel a díjjal továbbra is a szólásszabadság, a sokszínű média és a minőségi újságírás mellett áll ki, és a következő nemzedékeknek is segít átadni ezeket az értékeket”

– mondta Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

Független páneurópai zsűri választja ki a nyertest

A díjra állampolgárságtól függetlenül minden hivatásos újságíró és bármilyen szakmai csoportosulás pályázhat. Pályaműként olyan oknyomozó anyagot lehet benyújtani, amely a 27 uniós tagállam egyikében már megjelent a sajtóban vagy más médiában.

A nyertest a sajtó és a civil társadalom, valamint a főbb újságíró-szervezetek képviselőiből álló, független páneurópai zsűri fogja kiválasztani. Az ünnepélyes díjátadás minden évben Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának évfordulója, október 16. körül lesz.

„Az elismerés és a 20 ezer eurós pénzdíj üzenetet közvetít: azt mutatja, hogy Parlament elkötelezetten támogatja a tényfeltáró újságírást, és fontosnak tartja a szabad sajtót”

– írták. A pályázatokat a daphnejournalismprize.eu weboldalon lehet leadni.

A díjat a tavalyi évben a Forbidden Stories által vezetett, oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium vehette át. Ők tárták fel a Pegasus-ügyet.

Egy pokolgépes merényletben elhunyt újságírónőről nevezték el a díjat

Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő, blogger, korrupcióellenes aktivista főként korrupciós ügyekről, pénzmosásról, szervezett bűnözésről, a máltai állampolgársági papírok adás-vételéről és a kormány Panama-iratokhoz fűződő viszonyáról tudósította a nyilvánosságot.

Folyamatos zaklatásnak volt kitéve, többen megfenyegették, mígnem 2017. október 16-án egy autóba rejtett pokolgép oltotta ki az életét. A máltai hatóságok nyomozása az ügyben óriási felháborodást keltett, és végül Joseph Muscat miniszterelnök lemondásához vezetett. A súlyos mulasztások miatt a Parlament 2019 decemberében felkérte az Európai Bizottságot, hogy saját hatáskörében tegyen lépéseket.

A gyilkossággal kapcsolatos korábbi írásainkat ide kattintva olvashatja el.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A meggyilkolt máltai újságíróról elnevezett sajtóterem névadó ceremóniája korábban. Fotó: Európai Parlament sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások