fbpx
Daphne Caruana Galizi újságírói díj

A Pegasus-kémbotrányt feltáró oknyomozóké az Európai Parlament a meggyilkolt máltai újságírónőről elnevezett újságírói díja

A Forbidden Stories által vezetett, oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium vehette át csütörtökön az első alkalommal kiosztott Daphne Caruana Galizia újságírói díjat.

Ezt az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája tudatta lapunkkal csütörtökön. A Media1-hez eljuttatott közleményükben felidézték, hogy a díjra 2021. június 22. és szeptember 1. között lehetett pályázni, és ezt sokan meg is tették:

a 27 tagállamból több mint 200 újságíró nyújtott be pályaművet a bírálóbizottságnak.

A 29 tagú páneurópai zsűri nevében a Nemzetközi Újságíró Szövetség főtitkára, Anthony Bellanger adta át a 20 ezer eurós pénzdíjat az Európai Parlament sajtóközpontjában a Pegasus projekt (Forbidden Stories) konzorciumot képviselő Sandrine Rigaudnak és Laurent Richardnak.

Az ünnepélyes díjátadót David Sassoli, az Európai Parlament elnöke nyitotta meg.

A díjazottról

A Forbidden Stories konzorciumot olyan újságírók alkotják, akik meggyilkolt, bebörtönzött vagy megfenyegetett társaik tényfeltáró nyomozásait viszik végig. A Forbidden Stories és partnerei 2017-es megalakulásuk óta folytatták a Daphne Caruana Galizia által megkezdett munkát, de környezetvédelmi bűncselekmények vagy a mexikói kartellek ügyeinek felfedése miatt meggyilkolt más újságírók oknyomozását is.

A konzorcium világszerte harmincnál is több partnerszervezettel és közel száz újságíróval dolgozik együtt. Hálózatuk tagjai az együttműködésen alapuló újságírás elkötelezett hívei. A Forbidden Stories munkájáért már számos rangos elismerésben részesült világszerte, köztük az Európai Sajtódíjban és a Georges Polk-díjban.

Ceremony for the naming of the press room Daphne CARUANA GALIZIA - A meggyilkolt máltai újságíróról elnevezett sajtóterem ceremóniája.
A meggyilkolt máltai újságíróról elnevezett sajtóterem ceremóniája az Európai Parlamentben. Fotó: Európai Parlament sajtószoba

A győztes pályaműről

A Pegasus egy, az újságírók elnémítására bevetett új világfegyver – idézte fel az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közleménye. Mint kiderült: a

Pegasus kémprogrammal már évek óta rendszeresen visszaélnek a szoftvert gyártó, izraeli NSO vállalat ügyfelei: ezt mutatja egy napvilágra került adatbázis több mint 50 ezer telefonszámmal, amelyek tulajdonosai után ezzel a szoftverrel kémkedtek. A Forbidden Stories konzorcium és az Amnesty International birtokába jutott adatok szerint 2016 óta több mint 50 országban figyeltek meg célszemélyeket az NSO ügyfelei.

A Pegasus projektben részt vevő újságírók – 10 ország 17 médiavállalatának több mint 80 munkatársa – a Forbidden Stories irányításával és az Amnesty International Security Lab technikai támogatásával áttanulmányozták a telefonszámlistákat, és minden eddiginél részletesebb képet kaptak az eddig rejtve maradt kémfegyverről.

Felfedezték, hogy a kémprogrammal annak felhasználói széles körben visszaéltek – szemben az NSO Group évek óta hangoztatott állításaival, többek között egy nemrég kiadott átláthatósági jelentésük tartalmával is. A kiszivárgott információk alapján elmondható, hogy például Indiában, Mexikóban, Magyarországon, Marokkóban vagy Franciaországban legalább 180 újságírót vettek célba. A megfigyeltek között több emberijog-védő, tudós, üzletember, ügyvéd, orvos, szakszervezeti vezető, diplomata, politikus és államfő is szerepel.

A díjról

Az újságírói díjat az Európai Parlament Elnökségének 2019. decemberi kezdeményezése alapján hozták létre a máltai korrupcióellenes oknyomozó újságíró és blogger Daphne Caruana Galizia emlékére, akinek az életét egy autóba rejtett pokolgép oltotta ki 2017-ben.

A díjjal a Parlament a kiemelkedő újságírói teljesítményt ismeri el. Minden évben Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának évfordulója, október 16. környékén ítélik oda olyan újságíróknak, akik munkájukon keresztül az európai alapértékekért és alapelvekért, így például az emberi méltóságért, a szabadságért, a demokráciáért, az egyenlőségért, a jogállamiságért vagy az emberi jogokért állnak ki. A díjat idén első ízben adták át.

A díjra állampolgárságtól függetlenül bármilyen hivatásos újságíró és szakmai csoport pályázhat olyan oknyomozó anyaggal, amely a 27 uniós tagállam egyikében már megjelent a sajtóban vagy más médiában.

A Parlament ezzel az elismeréssel a magas színvonalat képviselő újságírásnak arra a kiemelkedően fontos szerepére kívánja felhívni a figyelmet, amelyet az a szabadság, az egyenlőség és az esélyegyenlőség megőrzésében játszik.

A független zsűri tagjai a 27 tagállam sajtójának és civil társadalmának, valamint a főbb európai újságíró-szövetségeknek a képviselői voltak.

Az elismerés és a vele járó 20 ezer eurós pénzdíj üzenetet közvetít: azt mutatja, hogy a Parlament elkötelezetten támogatja a tényfeltáró újságírást, és fontosnak tartja a szabad sajtót.

További hírek találhatók a Media1-en

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások