fbpx
Tiktok applikáció egy mobiltelefonon

Betiltották a TikTokot Afganisztánban

Mert az úgymond megrontja a fiatalokat.

A TikTok afganisztáni betiltásáról az MTI számolt be az as-Sark al-Avszat című, londoni székhelyű pánarab napilap nyomán.

Inamullah Szamankáni tálib szóvivő a  TikTok betiltását azzal indokolta, hogy az országban népszerű kínai videómegosztó platform tartalma nincs összhangban az iszlám szellemiségével, és „megrontja a fiatalokat”.

A tálibok tavaly augusztusi hatalomra kerülése óta egyébként ez az első betiltott online platform, noha nem az első rendelkezésük, amellyel igyekeznek a társadalmat az iszlám általuk vallott értelmezésével összehangolni.

Kormányra kerülésüket követően egyebek között bezáratták a lányokat oktató középiskolákat, márciusban pedig utasították a kormányzati alkalmazottakat, hogy növesszenek szakállt, és öltözködjenek a helyi szokásoknak megfelelően.

A sajtó már a kezdetektől rossz helyzetben van

Szemben az online platformokkal, nyugati médiaszolgáltatókat már korábban is betiltottak. Legutóbb például, mint arról lapunk is beszámolt, márciusban kitiltotta a BBC és a Deutsche Welle (DW) közleményeit, valamint híreit is a műsorszolgáltató partnereinek műsoraiból az afganisztáni tálib kormány.

A sajtószabadság helyzetét jól jellemzi az a felvétel, ami a tavaly augusztusi hatalomátvételt követően készült, és az látható rajta, amint felfegyverzett tálib katonák figyelik a hírolvasót, amint az a munkáját végzi. A tálibok korlátozták a nők jelenlétét is a tévéképernyőkön.

Mint azt megírtuk, tavaly szeptemberig több mint 150 médium szűnt meg.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások