fbpx
Képernyőrészlet az óriásplakát felületeket értékesítő Publimont Kft. honlapjáról

15 évig nem fizetett a kormányközeli Publimont nevű plakátcég Érden a területhasználatért

A közterületi plakátos cég jelenleg Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor barátjának érdekeltségei közé tartozik, korábban Simicska Lajos nevén volt, aki a G-napig szintén szoros barátságban állt a kormányfővel, és egy időben a Fidesz pénztárnoka volt.

Az érdi ellenzéki városvezetés szerint egy 2006-ban megkötött szerződés miatt legalább 120 millió forintos kár érte a várost, miután a jelenleg Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Publimont Kft. úgy telepíthetett 145 reklámfelületet a településen, hogy ezek után 15 évig nem kellett területfoglalási díjat fizetnie – számolt be az rtl.hu.

A szerződéskötéskor még Europlakát Kft.-nek hívott cég, mely 2010 óta van Fidesz-közeli körök kezében, azt vállalta, hogy az ingyenes területhasználatért cserébe utasvárókat épít.

A jelenlegi városvezetés szerint azonban ezek értéke nem ellentételezi azt a kiesést, ami a be nem szedett díjakból ered.

Ki lehetett volna szállni

Mint azt az rtl.hu felidézte, a megállapodást még Döcsakovszky Béla (MSZP) írta alá 2006-ban, ám a jelenlegi városvezetés szerint a 2011-es szerződésmódosítások idején (amikor már a fideszes T. Mészáros András vezette a várost) ki lehetett volna farolni abból. Akkor ugyanis megváltozott a közterület-használatról szóló helyi rendelet.

Ugyan a Publimont mindenben jogszerűen járt el, de a megállapodás a mostani érdi városvezetés tavalyi vizsgálata szerint már nem felelt meg a jogszabályoknak.

„Álláspontunk szerint a rendelet újabb módosításáig – 2017 végéig – tartó időszakban be nem hajtott közterület-használati díj jelentős, több mint 120 millió forintos kárt okozott városunknak”

– közölte Érd sajtóosztálya az rtl.hu-val.

Ezen felül azt is megjegyezték, hogy az érdi jegyző tavaly készített egy feljegyzést a polgármesternek, amiben ezt írta:

„A helyzet utólagos értékelése alapján egyértelműen megállapítható, hogy az önkormányzat számára előnytelen megállapodás született, mivel az óriásplakátokért fizetendő közterület-használati díj, amelyet a megállapodás elengedett, lényegesen meghaladta a kihelyezett utasvárók értékét, ezáltal az önkormányzat jelentős bevételtől esett el az elmúlt években”.

Hátrányos szerződésmódosítások

Döcsakovszky Béla, a szerződést aláíró korábbi polgármester a portál kérdésére úgy felelt,

„A városban lévő fedett buszmegállók jelentős részét ennek a szerződésnek köszönhetően telepítették, addig télen-nyáron áztak az emberek”.

Döcsakovszky azt hangsúlyozta, hogy a szerződés a város számára előnyös volt; a kérdés inkább az, hogy a fideszes városvezetés miért csökkentette a Publimont kötelezettségeit 140 utasváróról 95-re.

Csőzik László, aki a szerződés aláírásakor a polgármester helyetteseként dolgozott, a portálnak úgy fogalmazott,

„Nem értem, hogy miért haladt ennyire vontatottan a szerződés teljesítése a cég részéről a 2006-os választást követően, az új fideszes városvezetés idején. Az sem világos, hogy miért volt szükség a plakátcég tulajdonosváltása után a közvagyonra nézve egyre hátrányosabb szerződésmódosításokra, valamint, hogy a helyi és az országos jogszabályok változását követően az előző városvezetés miért nem élt a szerződésmódosítás vagy -bontás lehetőségével”.

Ezen felül még hozzátette, hogy mindezek miatt tavaly nem járult hozzá a szerződésmódosításhoz, novemberben pedig kezdeményezte a vonatkozó érdi rendelet szigorítását is.

Mivel azonban az ügy már elévült, várhatóan már nem lehet majd feljelentést tenni.

Az rtl.hu kereste a Publimontot és T. Mészáros András volt fideszes polgármestert is, de nem válaszoltak a kérdéseikre.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Képernyőrészlet a Mészáros Lőrinc óriásplakát felületeket értékesítő cége. a Publimont Kft. honlapjáról. Fotó: publimont.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások