fbpx
Kárász Róbert, az ATV Start műsorvezetője 2019-ben

257 millió forintot nyert az ATV műsorvezetőjéhez köthető „macis” alapítvány a Tolna Megyei Önkormányzattól

A Tolna Megyei Önkormányzat a Kárász Róbert vezette alapítványnak megyei identitást erősítő rendezvényekre adja a jelentős összeget. A Media1 egy ezt kifogásoló olvasói levél kapcsán megkérdezte az ATV-t, mit gondolnak az ügy kapcsán.

A Telex kiszúrta, hogy 256,7 millió forintos pályázati pénzt nyert a Fogadj Örökbe Egy Macit a Megváltozott Munkaképességű Emberek Támogatásáért Alapítvány. Állítását a lap a kozbeszerzes.hu által publikált közbeszerzési dokumentumra hivatkozva közölte, hozzátéve, hogy a kiíró a Tolna Megyei Önkormányzat volt. A pénzt rendezvényszervezésre, cateringre és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokra kapja az alapítvány.

A macis alapítvány arca az a Kárász Róbert, aki az ATV műsorvezetőjeként ismert, és aki a 2012-es alapításnál az egyik ötletgazda volt, illetve azóta is az egyik fő lobbista és a kuratórium elnöke, vagyis az alapítvány vezetője.

A nyílt közbeszerzési pályázat célja 107 Tolna megyei rendezvény lebonyolítása a 2021. december 28. és 2023. április 27. közötti időszakban.

Kárász Róbert úgy fogalmazott a Telexnek, hogy az alapítvány „nem az övé”, hanem az alapítványnak vannak vezetői, kuratóriumi tagjai, céljai, továbbá arról beszélt, hogy

„minden alapítványnak az az álma, hogy egyszer ne filléres gondjai legyenek. A koronavírus és az azzal kapcsolatos korlátozások megtépázták az alapítványunkat és a hat éve működtetett Premier KultCafé rendezvényközpontot és kávézót, de örülünk annak, hogy vannak újabb feladatok. Nagyon örültünk a kiírásnak, annak pedig még jobban, hogy több induló közül minket találtak a legjobbnak.”

Eddig a pénz 10 százalékát hívta le az alapítvány

Az alapítvány a Telex információi szerint máris lehívta az összeg körülbelül 10 százalékát. Az ATV műsorvezetője, az alapítvány arca arról beszélt nekik, hogy a kiírás szociális és egyéb meghatározott szolgáltatásokra vonatkozott, és azon „védett munkahelyek” vehettek részt. A rendezvények szervezését az alapítvány saját erőből szeretné elvégezni, alvállalkozót csak akkor vonnak be, ha az mindenképpen szükséges.

„A civil szervezetünk a 2012-es alapítása óta fogyatékkal élőket foglalkoztat, a Covid időszak előtt, 2019-ben 300 rendezvényt szerveztünk és bonyolítottunk le, ezek többsége catering szolgáltatást is tartalmazott. Saját integrált személyzetünk alkalmazottainak többsége megváltozott munkaképességű/fogyatékossággal élő személy.”

Megkérdeztük az ATV-t

A Media1 ma e-mailt kapott, melyben egyik olvasónk sérelmezi az ügyet: szerinte az, hogy az ATV műsorvezetője vezette alapítvány jelentős közpénzeket kap egy önkormányzattól, összeegyeztethetetlen a műsorvezetéssel. Megkérdeztük az ATV-t az ügyben, mi az álláspontjuk az ügyben, de csak annyit reagáltak, hogy nem kívánnak nyilatkozni.

A Telex egyébként felidézte, hogy Kárász Róbert nemrégiben azzal került be a hírekbe, hogy a kormányközeli Megafon Központ rendezvényén, ahol Szijjártó Péter tartott eligazítást a Megafon által szponzorált véleményvezéreknek, első sorban ült, majd fotózkodott a jobboldali megmondóemberekkel.

Nem először éri bírálat Kárászt a hozzá köthető alapítványok közpénzei kapcsán

Kárászt korábban hozzá köthető alapítványok kapcsán már többször érte bírálat. Előfordult, hogy úgy védte meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát egy ATV-s reggeli műsorban, hogy eközben az egyik hozzá köthető alapítvány előzőleg jelentős közpénzt kapott a szaktárcától. Kárászt az ügyben 2021 januárjában (érdemi vizsgálat lefolytatása nélkül) N. Kósa Judit, a MÚOSZ, azaz a legnagyobb hazai újságíró-szervezet etikai bizottságának akkori elnöke is figyelmeztette egy állásfoglalásban, mely elérhető itt.

Ha szeretné azonnal megkapni híreinket, csatlakozzon az új Telegram-csatornánkhoz, ahol garantáltan nem marad le a legújabb tartalmakról! Megtalál minket Facebookon is!

További hírek találhatók a Media1 oldalon.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások