fbpx
Alhírek, fake news, valótlanságok.

Uniós szankciórendszer jöhet a félretájékoztatás ellen

Az EU végrehajtó-testülete új mechanizmust javasol a dezinformáció büntetésére világszerte – ezt Josep Borrell külpolitikai főképviselő mondta kedden az orosz állami média szándékosan terjesztett hazugságaira hivatkozva.

A Szabad Európa beszámolója szerint Borrell az Európai Parlament előtt azt mondta, hogy az EU-nak képesnek kell lennie vagyonok befagyasztására és a felelősnek ítélt személyek beutazásának megtiltására, hogy rávilágítson az információval elkövetett manipulálásra és félrevezetésre.

„Új mechanizmust fogok javasolni, amely lehetővé teszi számunkra, hogy szankcionáljuk azokat, akik részt vesznek a rosszindulatú félretájékoztatásban”

– fogalmazott Borrell, aki egyúttal azt is megjegyezte, hogy nem ő próbálja meghatározni, mi igaz vagy hamis a hírekben, hanem a társadalmak manipulálása ellen akar védelmet nyújtani. Példaként hozta fel az unió területéről kitiltott Russia Today (RT) televíziós hálózatot és a Szputnyik hírügynökséget mint „olyan eszközöket, amelyek a narratíva erőltetésével manipulálják és vezetik félre” az orosz embereket az ukrajnai események kapcsán.

A politikus úgy vélekedik, hogy Ukrajna fizikai bombázása mellett Moszkva álhírekkel veszi célba az oroszokat is.

A Russia Today (RT) honlapja.
A Russia Today (RT) honlapja. Fotó: Kasza János / Media1

A Szabad Európa megjegyezte: a javaslat azután született, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a 27 tagú unió betiltja a két orosz propagandamédiumot a területéről. Borrell a javaslata időzítéséről nem árult el további részleteket.

Az EU kormányainak még egyet kellene érteniük a javaslattal, ki kéne dolgozniuk a jogi normákat, továbbá arról is egyeztetniük kéne, hogy kiket vegyenek célba – húzta alá a portál.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, a Twitteren és a Telegramon, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások