fbpx
Vlodymyr Zelensyk

Az ukrán elnök, Volodymyr Zelensky kapja az idei Axel Springer Award díjat

Az ukrán elnök a szabadságért folytatott inspiráló küzdelméért kapja a rangos díjat Európa egyik meghatározó médiavállalatától. Mathias Döpfner, az Axel Springer médiakonszern vezérigazgatója a médiavállalat a Media1.hu-nak megküldött közleményében kijelentette, hogy Volodymyr Zelensky egy olyan ember, aki inspirálja honfitársait és az egész demokratikus világot.

Az Axel Springer vezérigazgatója kiemelte: amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát és az Egyesült Államok felajánlotta, hogy légi úton kimenekíti Volodimir Zelenszkijt Kijevből, az ukrán elnök így válaszolt:

„Itt most a harcnak van a helye. Lőszerre van szükségem, nem fuvarra.”

Az Ukrajna elnökének odaítélt díj indoklása kapcsán az Axel Springer vezérigazgatója elmondta azt is, hogy a 44 éves elnök az orosz invázió kezdetétől rettenthetetlen és hajthatatlan álláspontot képvisel, és nemcsak honfitársai kitartó ellenállásának a vezetője, hanem az európai szabadságharc egyik jelzőfénye is, aki emberek millióit inspirálja.

Az Axel Springer úgy véli, az ukrán elnök fáradhatatlan és önzetlen odaadásért méltán érdemelte ki a 2022-es Axel Springer-díjat.

A cég évente egyszer olyan személyiségeknek ítéli oda ezt a rangos díjat, akik kivételes dolgot tesznek a kulturális világ formálásában, felelősséget vállalnak a társadalomért, vagy valamilyen fontos innovációban vettek részt.

A médiakonszern vezérigazgatója úgy véli, hogy Zelenszkij azért harcol az ukrán nemzet elnökeként, hogy ezzel kivívja a szabadságot országa számára.

Mathias Döpfner, az Axel Springer vezérigazgatója
Mathias Döpfner, az Axel Springer vezérigazgatója
fotó: Axel Springer sajtószoba

Felidézte a Media1-hez eljuttatott közleményben az Axel Springer vezérigazgatója azt is, hogy Zelenszkij, akinek a nagyapja volt az egyetlen a négy testvér közül, aki túlélte a Holokausztot, korábban országa egyik legnépszerűbb szórakoztatója volt. Egy tanárt alakított, akit hirtelen Ukrajna elnökévé választanak a Nép szolgálja című tévésorozatban – akárcsak úgy, mint 2019-ben a valóságban is megtörtént vele.

„Mindig is erős Európához fűződő kapcsolatokat hirdetett, és bátorította az országot a szabadságáért és kiállt a szabad piacért. Az orosz invázió óta válságmenedzserként lép fel, egyszerre motiválva honfitársait, és int a nemzetközi porondon félénk játékosoknak.”

Mathias Döpfner, az Axel Springer SE vezérigazgatója hozzátette: „Míg mások menekülnének a száműzetés elől, Zelensky, a kétgyermekes apa a hazája sorsát irányítva ott marad, ahol népe szenved és harcol. Putyin folyamatosan előrenyomuló csapataival szemben Zelenszkij azt sugározza: Itt vagyok!”

Eközben Zelenszkij magát filmezi a csapdába esett Kijev szívében, és feltárja mobiltelefonja kameráján a Kreml dezinformációs kampányának hazugságait. Döpfner szerint ez is az oka, hogy a szabad világ napról napra egyre inkább hajlandó segíteni Ukrajnának, vagyis nagyon hatékony a politikai kommunikációja.

Döpfner hozzátetette: „A szabadság mindig is a középpontjában volt annak, amit az Axel Springer képvisel. Putyin háborút üzent ennek a szabadságnak. Megvédéséhez bátorságra, kitartásra, optimizmusra és civil kurázsira van szükség – ezek mind olyan tulajdonságok, amelyeket Volodimir Zelenszkij megtestesít. Ez ihletet ad nemcsak ukrán honfitársainak, hanem az egész demokratikus világnak. Megtiszteltetés számunkra, hogy az Axel Springer-díjat Volodimir Zelenszkijnek adományozhatjuk.”

Tavaly a BioNTech alapítói kapták a díjat

Az Axel Springer-díj egy presztízsdíj pénzdíj nélkül. Volodimir Zelenszkij hetedik, aki a díjat megkapja. Korábban a díjat Mark Zuckerberg (a Facebook alapítója és vezérigazgatója), Sir Tim Berners-Lee (a World Wide Web, a www feltalálója), Jeff Bezos (az Amazon alapítója és vezérigazgatója, valamint a Washington Post tulajdonosa), közgazdász és író Shoshana Zuboff, Elon Musk (többek között a Tesla és a SpaceX alapítója és vezérigazgatója), tavaly pedig a BioNTech alapítói, Özlem Türeci és Uğur Şahin kapták.

A díjról és a korábbi nyertesekről további információk találhatók a www.axel-springer-award.com oldalon.

Az Axel Springer egyébként néhány napja 500.000 euró támogatást is küldött a független ukrán médiának, amiből többek között golyóálló mellényt és más felszereléseket vásárolhat magának.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások