fbpx
#AllForJan Award 2022.

Átadták a meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságíró emlékére létrehozott nemzetközi médiadíjat

Idén egy román újságíró, Andrei Popoviciu kapta az #AllForJan Award nemzetközi médiadíjat, mely a négy évvel ezelőtt meggyilkolt Ján Kuciak előtt tiszteleg, és amelyet tavaly a magyar Telex csapata kapott.

A Ringier Axel Springer csütörtöki, a Media1-hez eljuttatott közleménye szerint az #AllForJan Award díjátadó, melyet az European Magazine Media Association (EMMA) és az European Newspaper Publishers Association (ENPA) szervezett, a Media for Freedom elnevezésű csúcstalálkozó része volt február 23-án, tegnap.

Mint írták, az elismerést olyan közép- és kelet-európai újságíróknak ítélik oda, akik szakmai munkájuk során olyan értékeket képviselnek mint a nyitottság, a bátorság és a megalkuvást nem ismerő tudósítás társadalmilag kiemelt témákban.

Szívdobogást észlelő kamerák, dehumanizált menekültek

A Peter Bárdy, az Aktuality.sk nevű portál főszerkesztője által vezetett zsűri úgy döntött, Andrei Popoviciut a „»They can see us in the dark«: migrants grapple with hi-tech fortress EU” című írását tünteti ki, melyben a szerző azt meséli el, hogy a technológia hogyan dehumanizálja az Európában menedékjogot szerezni próbáló migránsokat.

A szerző bemutatta, hogy a szívdobogást is észlelő kamerák és eszközök hogyan jelennek meg az európai rendőrség által egyre gyakrabban használt technológiai eszközök között, amelyekkel a migránsok határátlépésit igyekeznek megakadályozni.

Az elismerés mellé 10.000 eurós jutalmat is kapott az újságíró.

Mark Dekan, a Ringier Axel Springer vezérigazgatója, a díj alapítója és a zsűri tagja elmondta:

„Ma, négy évvel Ján Kuciak meggyilkolását követően a bátor tudósítás fontosabb mint valaha. Andrei a kirekesztés működési mechanizmusára világít rá, az egyénre és a történetre. Egy rendszer hátterét fedi fel. Erre szánta el magát Ján Kuciak is, és ez okozott egy fordulatot egy ország történetében is. Andrei ezt a küldetést viszi tovább azzal, hogy történeteit több nyelven, több országban is publikálja. A független oknyomozó újságírás nélkülözhetetlen a szólásszabadság és a demokrácia szempontjából. Erről szól az #AllForJan Award”.

Andrei Popoviciu egy független újságíró, aki az emberi jogokról, a konfliktusokról, a migrációról és külügyekről ír. A cikkei megjelennek egyebek mellett a The Guardianben, az Al Jazeera Englishben, a Libérationben és a Der Spiegelben is. A jelölt cikk először a The Guardian című lapban jelent meg. Az írás része egy újságírói nyomozásnak, mely a menekültek és a menedékkérők az EU határain történő bánásmódjával foglalkozik.

A zsűri tagjai: Peter Bárdy, az Aktuality.sk főszerkesztője, Mark Dekan, a Ringier Axel Springer vezérigazgatója, Valdo Lehari jr., az ENPA alelnöke, Iveta Radičová, a pozsonyi Páneurópai Egyetem Médiatudományi Karának dékánja és Szlovákia volt miniszterelnöke, valamint Ewa Ewart filmrendező, riporter, a TVN24 és a TVN24BiS újságírója voltak.

Az #AllForJan Award nevét a globális #AllForJan mozgalomról kapta, mely a 2018-ban fiatalon meggyilkolt szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak halála után indult útjára, hogy tisztelettel adózzon munkássága és öröksége előtt. A díjat tavaly, 2021-ben a Telex.hu nyerte.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások