fbpx
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeznek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1 (a mobiltelefonos felvétel 2018.12.30-án készült)

Egy éve halt meg Ján Kuciak – nemzetközi sajtószabadság-konferencia lesz Pozsonyban

A meggyilkolt szlovák újságíró volt munkahelye, a Ringier Axel Springer két nemzetközi szervezettel közösen tart nemzetközi sajtószabadság konferenciát Ján Kuciak emlékére és a sajtószabadság védelmében.

Ma, február 21-én egy éve, hogy meggyilkolták Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót, és menyasszonyát, Martina Kušnírovát.

Kuciak a Ringier Axel Springer cégcsoporthozó tartozó Aktuality.sk oldal munkatársaként főleg szlovák üzletemberek adócsalásaival, illetve szlovák politikai csúcsfigurákkal foglalkozott.

Kuciakot és menyasszonyát, Kušnírovát szlovák otthonukban gyilkolták meg, pár nappal a tervezett esküvő előtt. Kuciak mindössze 27 éves volt, amikor meggyilkolták Nagymácséden.

Nemzetközi sajtószabadság konferencia lesz

A tragikus évforduló kapcsán nemzetközi közleményt adott ki a Ringier Axel Springer, melyben két szakmai szervezettel közösen bejelenti, hogy március 5-én nemzetközi sajtószabadság konferenciát tart Pozsonyban. A szlovák fővárosban tartandó nemzetközi konferenciát közösen szervezik az Európai Magazinok Szövetségével (European Magazine Media Association / EMMA) és az európai hírlaposok szövetségével (European Newspaper Publishers Association / ENPA).

A konferencián a megemlékezés mellett arról esik majd szó, hogy hogyan lehet elősegíteni, hogy továbbra is szabadon dolgozhassanak kritikus, független újságírók.

Az Európai Uniónak meg kell védenie újságíróit és a médiát

Az angol nyelvű közleményben idézik Peter Bárdy-t, az Aktuality.sk főszerkesztőjét:

„A gyilkosság eltörölt egy addig láthatatlan vonalat az újságírók és az olvasók között. Összefogtunk, hogy közösen harcoljunk a szabadságért és a demokráciáért, ami nagyon nehéz helyzetben van. Meg kell védenünk ezeket az értékeket.  Nagyon fontos, hogy ebben a harcban a független média nincs egyedül.”

Megszólalt Mark Dekan, a Ringier Axel Springer Media AG vezérigazgatója is:

„Ami Jánnal történt, mindig arra fog emlékeztetni bennünket, hogy fel kell állnunk és meg kell védenünk az újságíróinkat, illetve mindazt, ami a szabad társadalmak alapját jelenti. A kritikus és független újságírás a demokráciák egyik legfontosabb tartópillérei. Az újságíróknak be kell mutatniuk a tényeket, és elszámolhatóvá kell tenniük a döntéshozókat, illetve a demokratikus értékek mellett kell állniuk. Fontos küldetésük van, ezért biztosítanunk kel a számukra, hogy folytathassák munkájukat ebben a mai világban is.”

Valdo Lehari, az ENPA elnökhelyettese arról beszélt, hogy a történtek az Európai Uniót és annak tagállamait is a demokratikus értékek és az újságírók, a média védelmének jelentőségére kell, hogy figyelmeztessék.

Uniós képviselők is jelen lesznek

A pozsonyi, Press Freedom Conference résztvevői között ott lesznek az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselői is, de a szlovák kormányzattól, helyi kiadóktól is jelen lesznek, de természetesen Európa más országaiból is várják az újságírókat.  A konferencia programja és a részletek itt érhetők el: https://pressfreedomconference.com/

A konferencia szónokai között egyébként ott lesz Andrej Kiska, a Szlovák Köztársaság elnöke is.

Kiemelt kép: Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeznek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1 (a mobiltelefonos felvétel 2018.12.30-án készült)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások