fbpx
Vlagyimir Putyin a Putyin-tévéként emlegetett Russia Today (RT) adásában

Elnémulhat a Russia Today (RT) nagy-britanniai adása?

Felülvizsgálja a brit médiahatóság, az Ofcom a bírálói szerint putyini propagandát terjesztő médiaszolgáltató működési jogosultságát.

A felülvizsgálatról Boris Johnson brit miniszterelnök beszélt a Munkáspárt vezetőjének felvetésére a londoni alsóházban. A Munkáspárt vezetője arról érdeklődött, hogyan működhet Nagy-Britanniában „a Putyin propagandaeszközéül szolgáló” orosz állami RT hírtelevízió (korábbi nevén Russia Today).

Boris Johnson az Euronews tudósítása szerint válaszában bejelentette, hogy kormánya már felkérte a műsorszóró engedélyek kiadásáért is felelős brit médiahatóságot (Ofcom) az RT nagy-britanniai műsorszolgáltatási tevékenységének felülvizsgálatára.

A brit miniszterelnök hozzátette:

„Nagy-Britannia demokrácia, amely hisz a szólásszabadságban, így helyénvaló, hogy az erre illetékes szakhatóság döntsön a médiaszervezetek tevékenységi jogának megvonásáról, ne pedig a politikusok, mert ez Oroszországra jellemző.”

Az elmúlt napokban különböző, Oroszországot érintő szankciók léptek életbe azután, hogy a hét elején Oroszország harci járművekkel behatolt Kelet-Ukrajnába. Ukrajna azóta rendkívüli állapotot hirdetett. A RT-t az elmúlt években bírálói egyszerűen Putyin TV-ként emlegetik, annak erős propagandisztikus jellegére utalva.

Február elején egyébként komoly viharok lettek abból, amikor Németország elnémította az RT Deutsch adását, mely médiaszolgáltatási jogosultság hiányában végzett műsorszolgáltatást. Válaszként az RT Deutsch adásával kapcsolatos lépésekre, Oroszország idegen ügynökké minősítette a német közmédia, a Deutsche Welle (DW) munkatársait, be kellett zárni az irodát Moszkvában és betiltották az adást.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Vlagyimir Putyin a Putyin-tévéként emlegetett Russia Today (RT) adásában korábban. (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások