fbpx
Recep Tayyip Erdoğan török elnök

Letartóztattak egy újságírót és akár 4 év börtönt is kaphat, mert a hatóságok szerint egy török közmondással megbántotta Erdogan elnököt

Sedef Kabas, a Törökországban jól ismert újságíró idézett egy török közmondást a Tele1 című tévécsatorna péntek esti adásában, szombat hajnalban már rendőrök vitték be.

„Amikor az ökör a palotába jön, nem lesz belőle király, hanem a palota istállóvá válik”

– ezt a török közmondást idézte Sedef Kabas újságíró a Tele1 élő pénteki esti műsorában, megcáfolva azt az általa korábban szintén idézett másik török mondást, mi szerint „a megkoronázott fej bölcsebb lesz”.

A török hatóságok most azzal vádolják az újságírót, hogy a közmondás beidézésével Recep Tayyip Erdogan elnököt sértegette.

Kabast a BBC beszámolója szerint szombaton hajnalban, 2 óra tájban vették őrizetbe Isztambulban. A bíróság elrendelte az újságírónő előzetes letartóztatását.

Az újságírónő tagadja a vádat, szavai szerint nem állt szándékában az elnököt sértegetni. Ha azonban a bíróság ellene ítél, egytől négy évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Kabas egyébként nem csak a Tele1 műsorában használta a közmondást, de a Twitteren is közzétette.

Erdogan szóvivője, Fahrettin Altun „felelőtlennek” minősítette az újságíró megjegyzéseit. Azt mondta:

„Egy úgynevezett újságíró kirívóan sértegeti elnökünket egy televíziós csatornán, amelynek nincs más célja, mint a gyűlölet terjesztése” – írta a Twitteren.

A Tele1 szerkesztője kiáll Kabas mellett

Merdan Yanardag, a Tele1 csatorna szerkesztője bírálta Kabas letartóztatását és kiállt az újságíró mellett. A szerkesztő kijelentette:

„Elfogadhatatlan, hogy éjjel kettőkor egy közmondás miatt őrizetbe vették.”

A Tele szerkesztője szerint a történtek az újságíró, a média és a társadalom megfélemlítését szolgálják.

Recep Tayyip Erdogan 11 éven át volt Törökország miniszterelnöke, majd 2014 augusztusában lett az ország első közvetlenül megválasztott elnöke.

Törökországban gyakran történnek lépések a kritikusok elhallgatására. Emberek ezreit vádolják Erdogan megsértésével, amióta elnök lett. A Reuters hírügynökség jelentése szerint 2020-ban több mint 31.000 nyomozás indult ilyen váddal kapcsolatban. A Törökországban zajló efféle folyamatok miatti uniós aggodalmak akadt meg az ország csatlakozása az EU-hoz.

További hírek érhetők el a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk Facebookon is!

Borító: Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Fotó: Depositphotos.com (stock)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások