fbpx
Újságos stand

A magyarok bíznak a legkevésbé a médiában az Ipsos nemzetközi kutatásában vizsgált 29 ország között

A legmegbízhatóbb információforrás hazánkban a barátokkal, kollégákkal és családtagokkal történő személyes beszélgetés. A magyarok a közösségi médiával szemben is meglehetősen kritikusak.

Publikálta a 29 ország, köztük Magyarország részvételével készült, a 2021-es évre vonatkozó Global Trustworthiness Monitor nevű, globális megbízhatóságról szóló kutatásának eredményeit az Ipsos, melyet a vállalat pénteken a Media1-hez is eljuttatott.

Ebből kiderült: a magyarok mindössze 9 százaléka találja megbízhatónak a médiát és 64 százalékuk egyáltalán nem bízik benne. (A fennmaradó rész a „semleges” kategória.)

Ezzel Magyarország sereghajtó a felmérésben résztvevő országok körében, és ez a 19 százalékos átlaghoz képest is jelentős lemaradást jelent.

Ennyire bíznak az emberek a médiában az egyes országokban.
Ennyire bíznak az emberek a médiában az egyes országokban. Forrás: Ipsos, Global Trustworthiness Monitor 2021

Az Ipsos megkérdezte az embereket arról is, hogy a politika és az aktuális ügyek kapcsán milyen forrásokat tekintenek a leginkább hitelesnek. A magyarok ebben a tekintetben a kollégákkal, barátokkal vagy családtagokkal történő személyes beszélgetést tartották a legmegbízhatóbbnak (22 százalék), ezt követte a szintén kollégákkal, barátokkal és családtagokkal történő privát üzenetváltás (18 százalék), a harmadik helyen pedig az online médiatermékek végeztek (10 százalék).

A közösségi médiában a magyarok 10 százaléka bízik, mely szintén alacsony érték, de ebben megelőzzük Nagy-Britanniát, Hollandiát és Franciaországot is – a globális átlag ebben az esetben 17 százalék.

Ennyire bíznak az emberek a közösségi médiában az egyes országokban.
Ennyire bíznak az emberek a közösségi médiában az egyes országokban. Forrás: Ipsos, Global Trustworthiness Monitor 2021

A teljes kutatás ITT érhető el.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások