fbpx
A Metához tartozó közösségi platformok: Messenger, Facebook, WhatsApp, Instagram, Workplace, Oculus.

Elkerülhet az Instagram és a WhatsApp a Facebook anyavállalatától

Megkezdődhet a per a Facebook anyavállalata, a Meta feldarabolásáról.

Elutasította a Facebook anyavállalatának, a Metának a kifogását, és tárgyalásra alkalmasnak találta az illetékes bíróság az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission / FTC) tavaly augusztusi beadványát – számolt be a HWSW.

Az FTC egyrészt azt kéri a testülettől, mondja ki: a Facebook évek óta monopolhelyzetben van a közösségi szolgáltatások szegmensében, amellyel vissza is él.

A másik kérés az, hogy kötelezzék a Facebook anyavállalatát több részleg, valamint szolgáltatás értékesítésére.

Élénkebb versenyhelyzetet kell teremteni

Az FTC először 2020 decemberében fordult bírósághoz az ügyben, és első alkalommal nem járt sikerrel; az eljáró bíró egy 2021 júniusi döntésében közölte ugyanis, hogy az FTC beadványa nem támasztja alá kellően azt, hogy a Facebook visszaélt volna erőfölényével a piacon, a jogilag nem megfelelően előkészített beadvány alapján így per nem indítható.

Az FTC ekkor azonban lehetőséget kapott a bírótól egy újabb, jogi szempontból megalapozottabb beadvány elkészítésére, melyet, mint arról a Media1 beszámolt, 2021 augusztusában nyújtottak be.

Mint azt a HWSW felidézte, az ügyet eddigi szakaszában is élénk figyelemmel kísérte Washington. Ezt jól jelzi, hogy a Fehér Ház azonnal nyilatkozott a bírói döntést követően, kiemelve, hogy az elnök korábban világosan kifejtette, hogy

a technológiai iparágban élénkebb versenyhelyzetet kell teremteni.

Az amerikai fejleményekhez hasonló, hogy mint arról lapunk is hírt adott, 2021 novemberében a brit versenyjogi hatóság döntött úgy, hogy el kell adnia a Giphy GIF-platformot a Facebook anyacégének.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások