fbpx
Facebook logó.

A Facebook feldarabolását kéri a bíróságtól az FTC

Az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság másodjára fut ennek neki.

Már másodszor terjeszti be beadványát az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) arra vonatkozóan, hogy darabolják fel a Facebookot – számolt be a HWSW.

Csütörtökön egy új, számos ponton kiegészített beadványt nyújtott be az illetékes kerületi bíró hivatala számára az FTC, melyben azt kérik a bíróságtól, hogy a testület mondja ki, a Facebook évek óta monopolhelyzetben van a közösségi szolgáltatások szegmensében, és ezzel a helyzetével vissza is él. Köteleznék továbbra a céget több részleg, szolgáltatás értékesítésére.

Nem ez a bizottság első beadványa a témában: tavaly decemberben már nyújtottak be egyet a bírósághoz. Az ügyben eljáró bíró július végén közölte, a beadvány nem támasztja alá kellően azt, hogy a Facebook visszaélt volna erőfölényével a piacon, a per nem indítható meg a jogilag nem megfelelően előkészített beadvány alapján. Lehetőséget kaptak azonban egy újabb, jogi szempontból megalapozottabb beadvány elkészítésére.

A most benyújtott, átdolgozott, 80 oldalasra bővített szöveg az első változathoz képest lényegesen bővebben igyekszik alátámasztani az FTC kifogásait, és arra kéri a bíróságot, hogy írja elő a Facebook számára a 2012-ben vásárolt Instagram és a 2014-ben megszerzett WhatsApp értékesítését.

A Reuters által megszólaltatott versenyjogi szakértők szerint az FTC panasza lényegesen megalapozottabb az előzőnél, azonban abban nincsenek benne olyan új, az ügy kimenetelét befolyásoló megállapítások, melyek miatt a Facebooknak aggódnia kellene.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások