fbpx
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 21-én.

Beigazolódott: előnyben részesülnek a kormányinfón a kormánypárti médiumok és újságírók

A most lezárult évben az M1 kérdezhetett a legtöbb alkalommal elsőként, és a top 3-ban is csak kormánypárti médium van.

A Telex hosszas munkával végignézte valamennyi 2021-ben megrendezett kormányinfót, és tételesen feljegyezte, hogy a sajtóeseményt vezető politikusok milyen sorrendben szólítják fel a jelen lévő újságírókat. Ez az átlagosan kéthetente megtartott az esemény szinte az egyetlen olyan hely, ahol a független médiumok kormánytagoktól közvetlenül kérdezhetnek – már akiket beengednek.

Az elemzés során a Telex arra volt kíváncsi, hogy a tavaly összesen 32 alkalommal megrendezett, rendszerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő által vezetett kormányinfó kapcsán van-e a kormánynak a médiumok közti preferencia-sorrendje, azaz egyformán bánik-e a különböző médiumok munkatársaival.

A felszólítási sorrendnek azért is van jelentősége, hiszen minden újságnak és tévének más-más értesülései vannak, amelyekre meghatározott módon (pl. alákérdezősen vagy kritikusan, sok szempontot felvetve) szeretnek rákérdezni. A Telex grafikonon is szemléltette, hogy tavaly átlagban milyen sorrendben kérdezhettek a médiumok a kormányinfókon. Mint írták, azok az orgánumok szerepelnek az ábrán, amelyek a tavalyi 32 kormányinfó közül legalább tíz alkalommal ott voltak.

Mint az a grafikonból kiderül, legtöbbször az állami M1 kérdezhetett elsőként, melyet a kormánypárti Magyar Nemzet, valamint az Origo követ. A sor vége felé találjuk a Telex, a HVG, az Azonnali, a 444 és a Magyar Hang című lapokat. (A kérdezési sorrendben ezen médiumokat a vizsgált időszakban megelőzte például a kis példányszámú Magyar Fórum is.)

A kérdezési sorrend átlaga a 2021-es kormányinfókon.

Mint a Telex.hu felidézi, a kormányinfón általában minden megjelent lap újságírója kérdezhet – akár többször is –, egészen addig, amíg a rendezvényt tartó politikus azt engedi.

És bár rendszerint a bejutó újságírók kérdezhetnek is, bizonyos lapok nem mindig jutnak be a rendezvényre. Mint arról a Media1 beszámolt, decemberben így járt a Magyar Hang is, ráadásul nem egyedi esetről volt szó: a lap számos alkalommal járt már így, például az Orbán Viktor által 2021 júniusában tartott kormányinfóról is távol tartották őket.

A Telex.hu arra is emlékeztet, hogy a kormányinfón gyakran kapják az újságírók azt a választ, hogy az eseményt éppen tartó politikus nem illetékes, és nem tud, nem szeretne válaszolni.

„Ami csak azért bajos, mert a nem kormányközeli médiumoknak ez az esemény az egyetlen, ahol szabadon kérdezhetnek. Ilyenkor, ha a kormányinfón nincs válasz, akkor marad az e-mailes vagy telefonos kérdezés a kormányzati, állami szerveknél, ezekre a megkeresésekre viszont igen rapszodikusan válaszol a kormány”

– húzza alá a lap.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 21-én. MTI/Soós Lajos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások