fbpx
A Lakmusz.hu címlapja.

Lakmusz néven új tényellenőrző oldal indult, a Magyar Jeti áll mögötte

A kedden elindított portál főszerkesztői feladatait Zöldi Blanka látja el.

A „hamis, félrevezető információkkal” próbálja meg felvenni a kesztyűt a Lakmusz, az újonnan indult tényellenőrző oldal – olvasható az indulásról szóló bejelentésben.

Mint arról a Media1 is beszámolt, 2021 októberében jelentették be, hogy a 444.hu kiadója, a Magyar Jeti Zrt. a francia AFP hírügynökséggel közösen, az Európai Bizottság támogatásával hamarosan tényellenőrző oldalt indít, ez az oldal indult most el.

Mint a mai bejelentésben a Lakmusz fogalmaz, „minden politikai szereplő meg van győződve róla, hogy rajta kívül mindenki más félre akarja vezetni a közvéleményt”, és felidézik azt is, hogy a „hazugság”, „kamu”, „álhír” és „fake news” kifejezések 2018 óta 2500 alkalommal hangzottak el a parlamentben.

„Óriási információtömeg ömlik ránk, amelynek jó része hamis, félrevezető vagy pontatlan – de senkinek sincs energiája mindet ellenőrizni. Főleg, mikor azt érezni, hogy nincsenek tények, csak egymásnak ellentmondó vélemények. Egymás mellett létező, de nagyon különböző valóságok”

– fogalmaztak, hozzátéve, hogy szeretnék, ha ez nem lenne így, ezért hozták létre az új oldalt, ahol azzal foglalkoznak, hogy ellenőrizzék azokat az információkat, amelyek emberek tömegeihez jutnak el, és érdemben befolyásolhatják az életüket.

Az oldal azzal foglalkozik, hogy megnézi, az egyes állítások mögött állnak-e bizonyítékok és adatok, majd amit találnak, azt megmutatják az olvasóknak – függetlenül attól, hogy ki tette az eredeti kijelentést, továbbá hogy az általuk feltárt tények megcáfolják vagy megerősítik azt.

Az oldal azt nem akarja megmondani, mit gondoljon, miben higgyen, vagy hogy milyen döntéseket hozzon. „Abban viszont szeretnénk minél több embernek segíteni, hogy megbízható, ellenőrzött információk alapján tudja értékelni Magyarország és a világ történéseit” – húzták alá.

A portál főszerkesztője annak impresszuma szerint Zöldi Blanka lett, míg Diószegi-Horváth Nóra és Neuberger Eszter újságíróként dolgoznak a Lakmusznál, melynek lapigazgatói feladatait Erdélyi Péter látja el.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: lakmusz.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások