fbpx
444.hu

Tényellenőrző oldalt indít a 444.hu kiadója a francia AFP hírügynökséggel közösen

Az Európai Bizottság támogatásával.

Az újonnan induló, a francia AFP hírügynökséggel közösen induló oldalt önálló szerkesztőség látja majd el eredeti tartalommal, melyet főszerkesztőként Zöldi Blanka vezet majd – írja szerdai, Media1-hez eljuttatott közleményében a Magyar Jeti Zrt.

Az Európai Bizottság 2020-ban hívta életre az Európai Digitális Média Obszervatóriumot (EDMO – European Digital Media Observatory), amelynek célja, hogy koordinálja a tagországokban működő tényellenőrző központok és szerkesztőségek munkáját, az álhírekkel és a dezinformáció terjedésével foglalkozó tudományos kutatásokat, és a tudatos médiafogyasztással és az ezzel kapcsolatos oktatással foglalkozó szervezetek erőfeszítéseit.

A szervezet az unió támogatásával, de független intézményként működik a firenzei European University Institute irányítása alatt.

Cél a tudatos médiafogyasztás erősítése

Az álhírek és dezinformáció-ellenes stratégia részeként, az EDMO tevékenységét kiegészítendő az Európai Bizottság tavaly további nemzeti digitális média obszervatóriumok létrehozására írt ki pályázatot. Ezen a pályázaton indult és nyert a francia AFP vezette konzorcium.

A magyarországi kiadványért a 444-et és a Qubitot is kiadó Magyar Jeti Zrt., a kapcsolódó kutató-munkáért a Hammer Ferenc vezette Media Universalis Alapítvány, a technológiai hátteréért pedig az Epresspack felel. A Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO – Hungarian Digital Media Observatory) célja, hogy gyakorló újságírók és szerkesztők, médiakutatók és a terület más szakértőinek segítségével lépjen fel az álhírek és a dezinformáció terjedése ellen, és erősítse a tudatos médiafogyasztást.

Több újságíró is érkezik

Zöldi Blanka a Direkt36 oknyomozó újságíró központtól érkezik a tényellenőrző szerkesztőség élére. Zöldi korábban részt vett a magyar letelepedésikötvény-program visszásságainak feltárásában, valamint közreműködött több nemzetközi tényfeltáró projektben, például a Paradise Papers és a Pandora Papers nyomozásainál. A tényfeltárás és tényellenőrzés legkorszerűbb technikáiról nemzetközi képzéseken és konferenciákon, többek közt a Bellingcat és a New York Times Visual Investigations csapatának tagjaitól tanult. Mások mellett a szerkesztőségben dolgozik majd Diószegi-Horváth Nóra, a Mérce volt főszerkesztője és a 444-től érkezik Neuberger Eszter.

Az első hazai, dedikáltan tényellenőrző szerkesztőség tagjait az ilyen központokat több országban is működtető, a területen jelentős tapasztalatokkal rendelkező AFP munkatársai képzik majd.

Még több hír található a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások