fbpx
NSO Group.

A lengyel kormány több mint 5 millió eurót adhatott a Pegasus kémprogramért

Az országban egy ügyvéd, egy bíró és egy ellenzéki politikus esetében merült fel, hogy a telefonjaikra telepítették a kémprogramot.

A lengyel kormány is megvásárolhatta az izraeli NSO Group által fejlesztett Pegasus kémprogramot, 5,4 millió euróért – írta a Gazeta Wyborcza lengyel napilapot szemléző Euroactiv nyomán a 444.hu.

A napilap szerint ráadásul a kémszoftver vásárlása törvénytelen volt, mivel a pénzt az Igazságügyi Alap kasszájából vették ki.

Még 2021 decemberében derült fény arra, hogy Lengyelországban is bevetették a Pegasust. Az első hírek arról szóltak, hogy a 2019-es választási időszakban Roman Giertych ügyvédet, valamint Ewa Wrzosek bírónőt figyelték meg, majd Krzysztof Brejza ellenzéki politikus esetében is felmerült, hogy a programot feltelepítették a telefonjára.

A lap szerint a szoftvert az Igazságügyi Alap forrásaiból fizették – mely a bírságokból befolyó pénzt gyűjti össze, és elsősorban a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére, valamint további bűncselekmények megelőzésére fordítja azt.

Mivel az alapot csak állami költségvetésből lehet finanszírozni, az NSO Group kiberfegyverének beszerzése ebből illegális.

A lengyel Igazságügyi Minisztérium szerint ez nem igaz, és az Igazságügyi Alap forrásait a bűnözés elleni küzdelemre kell fordítani, de tagadnak a lengyel kormánypárt miniszterei is. Állításuk szerint nem politikai célokra használták fel a programot.

A Gazeta Wyborcza azt állítja, hogy Izrael néhány hónappal korábban, Beata Szydło és Benjamin Netanjahu akkori miniszterelnökök találkozója után döntött arról, hogy eladja a Pegasus licencét Lengyelországnak.

A kémprogramot magyar újságírók és médiatulajdonosok ellen is bevetették; ez egy nemzetközi nyomozás keretében derült ki 2021 júliusában. A témával több alkalommal is foglalkozott a Media1, valamennyi írásunkat és interjúnkat ide kattintva érheti el.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások