fbpx
Rákay Philip a Patriótában

Rákay Philip pert vesztett a Hírklikkel szemben

Rákay Philip jogszerűen nevezhető „kormányjobbágynak”, valamint „önfelkent Petőfi-reinkarnációnak” – ezt állapította meg a Pécsi Törvényszék elsőfokú ítélete, miután a kormányközeli véleményvezér beperelte a Hírklikket egy olyan cikk miatt, amelyben a felsorolt kifejezések is szerepeltek.

A Hírklikk beszámolója szerint Rákay Philip (a Patrióta nevű kormányközeli videoblog influenszere) a „Rákay az elüldözött művész fiát kommunistázza” című cikkben megfogalmazottakat sérelmezve fordult bírósághoz.

Mielőtt Rákay a bírósághoz fordult, 2021. január 26-án jogi képviselője útján felszólította a Hírklikk szerkesztőségét és kiadóját, hogy elégtételadásként küldjenek neki egy sajnálkozást kifejtő levelet – amely kifejezetten tartalmazza azt, hogy a sérelmezett közlések sértik személyiségi jogait – azzal a céllal, hogy azt saját Facebook-oldalán közzétegye.

Mint a Rákay keresetét elutasító bírósági végzés megállapította, a Hírklikk kiadója „a megkeresésre nem reagált, a felhívásnak nem tett eleget. A tárgyi cikk egésze változatlanul, valamint a kapcsolódó hozzászólások a mai napig elérhetőek az alperes internetes oldalán”.

Jogszerűen nevezhető kormányjobbágynak

A Hírklikk beszámolója szerint Rákay ezt követően fordult a bírósághoz, ám a Pécsi Törvényszék nemrég elutasította a keresetét.

A bíróság megállapította, hogy „nyilvánvalóan nem barátságos a »kormányjobbágy«, az »önfelkent Petőfi-reinkarnáció«, a »műveletlen«, a »parancsot kapó«, az »öleb«, a »médianyalonckodás« szavak és kifejezések használata az alperes részéről, azonban a felperesnek mint közéleti szereplőnek ezt, a Polgári Törvénykönyv vonatkozó jogszabálya alapján tűrnie kell”.

Rákay Philip maga sem kíméli az embereket

A bíróság megjegyezte azt is, hogy Rákay Philp „maga is tisztában lehet azzal, hogy a tágabb értelemben vett közösséget, a közt érintő, a közvéleményt érdeklő ügyekben megjelenő cikkek, hozzászólások nem minden esetben kíméletesek”. Azt is megjegyezte a bíróság, hogy ezzel kapcsolatban ő is többször megnyilvánult például, amikor „te politikai kisegítő iskolás hülye gyereknek” nevezett más közéleti szereplőt, „szánalmasnak” titulálva, vagy éppen a vele egyet nem értőket „ti kis zsúrmarxista ügynököknek” nevezte.

A bíróság mindezek értelmében a keresetet elutasította, és arra kötelezte Rákayt, hogy fizessen meg az államnak az illetékes állami adóhatóság felhívására – az abban megjelölt időben és módon – 36.000 forint le nem rótt elsőfokú eljárási illetéket, valamint az alperesnek 15 nap alatt 190.500 forint perköltséget.

Amennyiben tehát nem fellebbez Rákay, köteles a Hírklikknek majdnem 200 ezer forintot fizetni.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Rákay Philip. Fotó: YouTube / Patrióta
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások