fbpx
Grindr alkalmazás.

Óriási bírságot kapott az egyik legnagyobb meleg társkereső, a Grindr

A hatóság szerint személyes információkat osztottak meg a hirdetőkkel jogosulatlanul, ami sérti az uniós adatvédelmi rendeletet, a GDPR-t.

6,5 millió eurós, azaz körülbelül 2,4 milliárd forintos büntetést szabtak ki a Grindr nevű LMBTQ társkeresőre, amiért eladták a felhasználók adatait a hirdetőknek – számolt be a BBC nyomán a 24.hu.

A társkereső alkalmazásról még 2018-ban derült ki, hogy fejlesztői olyan érzékeny információkat osztottak meg külsős cégekkel mint a felhasználók HIV-státusza, legutóbbi egészségügyi szűrésük ideje, vagy éppen a tartózkodási helyük.

A bírságot a Norvég Adatvédelmi Hatóság (DPA) szabta ki a tulajdonosokra, és az uniós adatvédelmi rendelet megsértésével indokolta azt.

A DPA indoklása szerint a Grindr jogosulatlanul osztotta meg például a felhasználók GPS-adatait, IP-címeit, és más olyan személyes információkat mint a név vagy az életkor.

A GDPR szerint már maga az az információ is külön védelmet érdemel, hogy a felhasználó egy meleg platformra regisztrált.

A bírság korábban 10 milliósnál is nagyobb lett volna, ezen azonban a bíróság csökkentett, miután a vállalat beszámolt a pénzügyi helyzetéről, valamint néhány módosítást is eszközölt.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások