fbpx
Az MTI logója az állami hírügynökség főoldalán.

Kimaradt az MTI az európai hírügynökségek nagy összefogásából

Nem szerepel a Magyar Távirati Iroda (MTI) azon hírügynökségek listáján, akiknek az összefogásával indul el az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával megvalósuló új páneurópai hírszolgáltatás.

Mint arról a Media1 a napokban már beszámolt, az Európai Bizottság a közös európai médiaszabályozás mellett egy új, páneurópai hírügynökség létrehozására készül: erről szóló bejelentését hétfőn tette meg a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság közölte, hogy 1,8 millió eurót különített el a páneurópai hírügynökségi központ létrehozására, amely lehetővé tenné az újságírók számára, hogy közösen, „az együttműködés szellemében” tudósítsanak az uniós ügyekről.

A pénzügyi támogatás egyebek mellett a szerkesztőségi továbbképzést és egy új, többnyelvű weboldal létrehozását is tartalmazza.

Megírtuk azt is, hogy brüsszeli sajtóhírek szerint a januárban induló projekt munkáját a dpa német állami hírügynökség fogja összehangolni. A programhoz 16 európai hírügynökség csatlakozik.

A Népszava viszi most tovább a témát a Die Press nyomán. Azt írják, hogy a 16 csatlakozó hírügynökség között nem található meg a Magyar Távirati Iroda (MTI). Bár a Népszava nem közölte a csatlakozók teljes névsorát, csak néhány nevet soroltak fel, megkerestük a teljes listát: e szerint a dpa által koordinált projekthez csatlakozott a francia AFP, az olasz ANSA, a román Agerpres, az osztrák APA, az albán ATA, a belga Belga, a bolgár BTA, a spanyol EFE, a szintén spanyol Europa Press, a bosznia-hercegovinai FENA, a horvát HINA, a macedón MIA, a szlovén SZTA, a szerb Tanjug és a szlovák TASR.. A listán tehát valóban nincs ott az MTI.

A listából, illetve a csatlakozók számából persze az is látszik, hogy Magyarország közel sem az egyetlen uniós állam, amelyik a kezdeményezésből egyelőre kimaradt.

A Media1 kérdést küld Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatójának, hogy az MTI-t kihagyták-e, vagy maga döntött-e a távolmaradás mellett, illetve tervezik-e, hogy csatlakoznak a későbbiekben, vagy esetleg eleve elutasítók-e az új kezdeményezés kapcsán. Ha válasz érkezik, arról beszámolunk még.

További hírek

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások