fbpx
Zaszlók az Európai Bizottság épülete előtt

Az Európai Bizottság uniós hírügynökség elindítását tervezi

Bejelentették azt is, hogy az egész Európai Unióra érvényes médiaszabályozásról szóló törvényjavaslatot 2022-ben terjesztik elő, de már előtte tárgyalást indítanak az érintett felekkel.

Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Bizottság által elindított Európai Hírmédia Fórum hétfői konferenciájának záróbeszédében megerősítette azokat a hétfői, Media1 által is megírt értesüléseket, miszerint az egész Unióra érvényes médiaszabályozás jöhet.

Jourová az MTI beszámolójának tanúsága szerint elmondta:

„Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában. Számos kísérletet láttunk a kormányok részéről arra, hogy beavatkozzanak a médiába, aláássák a függetlenségüket” – fogalmazott az uniós biztos, majd kifejtette: „Olyan közös elveken alapuló szabályokra van szükség, amelyek biztosítják a szerkesztői függetlenséget és a tulajdonosi viszonyok átláthatóságát. Minden európai polgárnak joga van hozzá, hogy a független médiára támaszkodva tájékozódjék”.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos a konferencián elmondta: az Európai Bizottság 2022-ben terjeszti elő az Európai Unió egészére érvényes médiaszabályozásról szóló törvényjavaslatát, továbbá annak elfogadása előtt a bizottság tárgyalást indít az érdekelt felekkel.

„Fel akarunk lépni a médiavállalkozások tevékenységébe történő indokolatlan beavatkozás ellen. Biztosítanunk kell a médiapluralizmus védelmét. A javasolt szabályzat az ellenséges külföldi beavatkozásokat is célba venné”

– mondta Breton.

1,8 millió euró páneurópai hírügynökségre

A brüsszeli testület hétfőn azt is bejelentette, hogy 1,8 millió eurót különített el egy páneurópai hírügynökségi központ létrehozására, amely lehetővé tenné az újságírók számára, hogy közösen, „az együttműködés szellemében” tudósítsanak az uniós ügyekről.

A pénzügyi támogatás egyebek mellett a szerkesztőségi továbbképzést és egy új, többnyelvű weboldal létrehozását is tartalmazza.

Brüsszeli sajtóhírek szerint a januárban induló projekt munkáját a dpa német állami hírügynökség hangolná össze. A programhoz 16 európai hírügynökség is csatlakozna.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások