fbpx
Google keresés.

Közel 2,5 milliárd eurós bírságot kapott a Google az uniós trösztellenes szabályok megsértéséért

Előnyt biztosítottak egy saját szolgáltatásuknak.

Visszaélt erőfölényével a Google, ezért 2,42 milliárd eurós bírság kiszabásáról döntött az Európai Törvényszék – számolt be a Napi.hu.

A vállalat az uniós trösztellenes szabályok megsértéséért kapott büntetést. A vizsgálatok alátámasztották, hogy a vállalat visszaélt keresőmotorja piaci erőfölényével, amikor előnyt biztosított egy másik Google-szolgáltatásnak, a Google ár-összehasonlítójának.

A felhasználók így, a termékkeresések eredményeinél a Google saját találatait vizuálisan sokkal előnyösebb pozícióban láthatták a többi találathoz képest.

Míg a versenytársaké egyszerű – például kék link – formában, addig a Google találatai szinte „káprázatos” és „csalogató” módon jelentek meg. Az algoritmusok ráadásul sokkal hátrébb sorolták a többi terméket a Google általános találati oldalain.

E jogsértés miatt az Európai Bizottság 2,42 milliárd eurós bírságot vetett ki a Google-re és a mögötte álló cégre, az Alphabetre,  ezzel viszont a cég nem értett egyet és az Európai Törvényszékhez fordult. Utóbbi testület ma, szerdán hozta meg a döntést, amelyben nagyrészt elutasítja a Google által benyújtott keresetet és helybenhagyta a Európai Bizottság által kiszabott bírságot.

Frissítés
Közleményben reagált a Google a hírre. A közlemény itt érhető el.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások