fbpx
Top 10 weboldal kollázs.

Videón, hogyan változott a hazai weboldalak látogatottsága az elmúlt időszakban

A top10-ben van új szereplő, de kieső is.

Kiderült, kik a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) / e.gemius szeptemberi, havi belföldi látogatószám alapján készülő, hazai hírportálok toplistájának első 10 helyezettjei. Ezek közül hatnak a helyezése semmit sem változott augusztus óta, ugyanakkor az első két hely birtokosa között helycsere történt: a szeptemberi versenyt a látogatószám (real user / RU) alapján a 24.hu nyerte, megelőzve az első helyet előle átmenetileg – augusztusra – átvevő Indexet. Az Origo őrzi harmadik, a Blikk.hu a negyedik helyét.

Az ötödik-hatodik helyre most is, akárcsak augusztusban, két női site került: a femina.hu és a nlc.hu.

Nem változott a hvg.hu helyezése sem, a közéleti oldal most is a hetedik a listán. Ezzel szemben a lista nyolcadik helyezettje, a nosalty.hu receptoldal három helyet lépett előre, ezzel bekerült a TO10-be.

A kilencedik helyen változatlanul a ripost.hu van, míg a tizedik helyre a portfolio.hu ugrott fel az augusztusi tizenkedik helyéről. Kiesett viszont az első tízből a Telex, amely augusztusban még a nyolcadik helyen állt, és a life.hu, amely akkor még éppen befért az első tízbe.

A top 10 magyar weboldal Magyarországon szeptemberben a DKT adatai nyomán.
A top 10 magyar weboldal Magyarországon szeptemberben a DKT adatai nyomán. Fotó: DKT

Egy-egy ilyen változásból persze még nem okvetlenül érdemes mélyreható következtetéseket levonni, mert amelyik oldal most visszaesett, akár már egy hónap múlva is előre törhet, és ugyanez igaz fordítva is.

Brand alapon

A honlapok listája mellett – nyár óta – lehetőség van brand alapú listák vizsgálatára is. Egy brandnek számítanak az azonos vagy gyakorlatilag azonos névvel rendelkező oldalak, applikációk és streamek, így egy-egy brand vizsgálatakor mindezek forgalmát figyelembe veszik. Jelen esetben a brand-lista első 9 helyezettje megegyezik a weblapok listájának első kilenc helyezettjével, viszont a tizedik helyen a Portfolio helyett – jelentős látogatottságú streamszolgáltatása jóvoltából – a TV2 áll.

A Top 10 brand szeptemberben a DKT kutatása szerint.
A Top 10 brand szeptemberben a DKT kutatása szerint. Fotó: DKT

Távlati kilátások

A vezető híroldalak egymáshoz viszonyított helyzetét érdemes hosszabb időtávon is vizsgálni. A 24.hu többnyire magabiztosan vezeti a listát, de éppen egy hónappal ezelőtt átmenetileg az Index vette át a stafétát tőle – amely egyébként tavaly november óta leküzdötte hátrányát.

Mostanra viszont ellentétes irányú mozgásuknak köszönhetően újra eltávolodott egymástól a két oldal, megerősítve ezzel a 24.hu-t. Harmadik helyen az Origo áll, amely szeptemberben csak mintegy 12 ezer látogatóval van lemaradva az Indextől, ami 3,3 millió feletti látogatószámnál nem sok. Egy ideje közelíti a három dobogós helyezett híroldalt a Blikk is, maga mögött hagyva a hírpiac többi versenyzőjét.

A hazai hírportálok real useren alapuló látogatottságának alakulása hosszabb távon a DKT kutatása szerint.
A hazai hírportálok real useren alapuló látogatottságának alakulása hosszabb távon a DKT kutatása szerint. Fotó: DKT

Videós összefoglaló is készült a változásokról.

A DKT e.gemius méréséről itt írtunk korábban.

További híreket talál a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások