fbpx
Andrej Babiš cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Neves európai lapokat zártak ki Orbán Viktor és Andrej Babiš közös sajtótájékoztatójáról

Ismerős gyakorlat Magyarországról.

Szerdán Csehországba látogatott Orbán Viktor kormányfő, hivatalosan állami látogatásra – valójában azonban a héten tartandó választásra készülő cseh miniszterelnök, Andrej Babiš pártja, az ANO kampányeseményén vett részt.

A Seznam zprávy oknyomozó oldal beszámolója nyomán az Azonnali.hu arról ír, hogy Orbán és Babiš közös sajtótájékoztatójára több jelentős európai lap újságírója sem kapott akkreditációt. Nem vehetett részt a sajtótájékoztatón a francia szociálliberális Le Monde, a német liberális Die Zeit és a szintén német regionális közszolgálati ARD televízió újságírója, de állítólagos kapacitáshiányra hivatkozva a Seznam zprávyt sem engedték be az eseményre.

A Le Monde-nak tudósító Magdalena Sodomková azt mondta a Seznam zprávy-nak, hogy miután hiába próbált bejutni a sajtótájékoztatóra, szemtanúja volt, ahogy az utolsó pillanatban beengedtek egy akkreditáció nélküli újságírót, akin a helyi „Hitrádio” nevét tartalmazó mellény volt. Az említett médium egyébként egy főleg zenét játszó cseh regionális rádióadó-hálózat.

Nem ismeretlen gyakorlat

Orbán Viktor Magyarországon ritkán (többnyire évente egyszer) tart „sajtónyilvános” tájékoztatót; legutóbb idén júniusban került sor egyre, amikor a Kormányinfó keretében jelent meg – váratlanul – a kormányfő. Több sajtóorgánum azonban hiába próbált, nem tudott bejutni az eseményre – így például a Magyar Hang és a Direkt36 újságírója sem. Előbbi lap egyébként rendszeresen így jár, a napokban is pont nekik nem jutott hely, ahogy minden héten ez történik.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Andrej Babiš cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Fotó: Andrej Babiš / Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások