fbpx
Afganisztán

Egy afgán újságíró és egy fotóriporter is azt állítja, megverték a tálibok

A sérüléseikről fotó is készült.

Egy afgán újságíró és fotóriporter azt állítja, hogy megverték őket a tálibok, amikor egy szerdai, tálibellenes tüntetésről akartak beszámolni – számolt be a BBC nyomán a Telex. A BBC fotókat is közölt a tudósítók sérüléseiről.

Egyikük, Taqi Daryabi úgy nyilatkozott, hogy őt és fotós kollégáját, Nematullah Nakdit egy kerületi rendőrkapitányságra vitték, ahol gumibotokkal és korbáccsal megverték őket, majd néhány órával később, különösebb magyarázat nélkül elengedték őket.

„Úgy döntöttem, hogy nem védekezem, mert azt gondoltam, hogy akkor csak még jobban meg fognak verni. Ezért lehasaltam a padlóra, hogy védjem a testem elülső részét. Nyolcan jöttek, és elkezdtek verni… botokkal, gumibotokkal, bármivel, ami a kezük ügyébe került. (…) Elvesztettem az eszméletem, így abbahagyták a verést, és elvittek egy másik épületbe, beraktak egy cellába, és otthagytak”

– nyilatkozta Darjabi, aki szerint körülbelül két órával később szabadon engedték őket.

Nematullah Nakdi úgy nyilatkozott, hogy a tálib fegyveresek megpróbálták elvenni a fényképezőgépét, amikor fotózni kezdte a tüntetést. „Az egyik tálib a fejemen taposott, az arcomat a betonba nyomta. Aztán fejbe rúgtak, azt hittem, meg akarnak ölni – mondta az AFP hírügynökségnek. Arra a kérdésre, hogy miért verik, úgy válaszoltak neki a tálibok, hogy „szerencsés, hogy nem fejezték le”.

Az afganisztáni média helyzetéről többször is beszámoltunk mostanában, így például arról is, amikor tálib fegyveresek figyelték a hírolvasó minden szavát. A mostani erőszak sem példátlan, ugyanis egy afgán hírtelevízió két munkatársát is megverték már puskatussal.

Nemrég egy magyar újságíró is Afganisztánban járt, de vele a tálibok készségesek voltak, sőt még interjút is adtak neki. A magyar haditudósító utazásáról a Media1 podcastban számolt be.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások