fbpx
Az RTL Magyarország székházának egyik felirata

Veszélybe került, hogy az RTL Klub közvetítheti-e a miniszterelnök-jelölti vitát

Az RTL Klub is szívesen közvetítené a miniszterelnök-jelöltek vitáját, méghozzá értesülésünk szerint főműsoridőben, de a Media1 informátorai szerint van olyan párt, amely a legnézettebb adó helyett egy kisebb csatornán szeretné a vitát.

A Media1.hu-nak több, az ügyre közeli rálátással bíró forrás is azt állítja, hogy az RTL Klub tévécsatornát működtető RTL Magyarország is felajánlotta, hogy szívesen közvetítené az előválasztási miniszterelnök-jelöltek vitáját, de ez még az egyik ellenzéki párt állítólagos ellenállása miatt könnyen meghiúsulhat.

Összesen három előválasztási miniszterelnök-jelölt vitára is sor kerül majd, amelyet az RTL Klubon kívül a Partizán nevű YouTube-csatorna és az ATV is szeretne közvetíteni. A két kereskedelmi csatorna között el kellene osztani a három alkalmat lehetőleg úgy, hogy egyidejűleg ne menjen két kereskedelmi tévécsatornán is a vita, hiszen ez nem tenne jót a saját nézettségüknek. Úgy tudjuk, az RTL Klubot főleg az időben utolsó, a 3. vitaalkalom érdekelné, de készek lennének belemenni abba is, hogy akár a 2. alkalomnak is helyszínt és stúdióidőt biztosítsanak – de ezt a csatornánál hivatalosan nem kívánták kommentálni.

Cáfolja az MSZP azokat az információkat, hogy ők azok, akik nem támogatnák, hogy az RTL Klub is közvetítsen

Több, az egyeztetésekre rálátással bíró forrásunk is azt állította, hogy az MSZP részéről a főműsoridőben változatlanul piacvezető RTL Klubhoz képest jóval kisebb nézettségű ATV-n és a Gulyás Márton nevével fémjelzett Partizán nevű YouTube csatornán szeretnék látni a vitát, és nem lelkesednek azért, hogy az RTL Klub elvigye a három alkalomból legalább a harmadikat (ami a legfontosabb), ahogyan azt a csatorna szerette volna. A Media1 megkeresésére a párt sajtóosztályán csütörtökön azt közölték lapunkkal: valótlan, hogy az MSZP meg akarja akadályozni, hogy az RTL Klub is közvetítsen miniszterelnök-jelölti vitát.

Az MSZP sajtóosztálya azt írta:

„az MSZP minden vitát támogat, álláspontunk szerint minden csatorna által felkínált lehetőséggel élni kell. Az RTL Klub, a Partizán és az ATV is megkereste a pártokat a miniszterelnök-jelölti vitákkal kapcsolatban és az MSZP abban érdekelt, hogy ezek a viták mind a három médiumban létrejöjjenek.”

Hozzátették:

„Mi, az MSZP-ben abban hiszünk, hogy a lehető legnagyobb nyilvánosságot kell biztosítani az előválasztásnak, ezért jelöltünk, Karácsony Gergely minden vitán ott lesz és reméljük, hogy minden induló ugyanígy tesz majd.”

Az MSZP közölte azt is, hogy a miniszterelnök-jelölti vitákat egy kifejezetten erre a célra felállított stáb készíti elő, amelyikbe minden miniszterelnök-jelölt csapata delegált 1-1 tagot. Az MSZP-Párbeszéd-LMP értelemszerűen így közös tagot delegált a bizottságba, ahol konszenzussal kell a kérdésnek eldőlnie. Tehát minden pártnak és minden induló jelöltnek szava van abban, hogy hol és milyen feltételek mellet folytassák le a vitákat a jelöltek.

Megszólalt a Demokratikus Koalíció is

A Media1 megkereste az ügyben a DK-t is, amellyel kapcsolatban szintén az terjedt, hogy ők inkább az ATV-t preferálnák. A DK sajtóosztályától a következő választ kaptuk:

„A DK határozottan támogatja, hogy az RTL Klubon is legyen miniszterelnök-jelölti előválasztási vita, az ellenzéki pártok és az érintett médiumok között pedig hamarosan megszületik a viták lebonyolítását tisztázó megállapodás. ”

A Media1 egyébként úgy tudja, még mindig nem tudnak megegyezni a felek véglegesen, ezért a pártközi egyeztetések pénteken folytatódnak tovább.

A Media1 megkereste Szabó Zoltánt, az RTL Magyarország marketing és kommunikációs igazgatóját is, hogy arról érdeklődjön, igaz-e, hogy még mindig kérdéses, hogy az RTL Klub is sugározhatja-e élőben a vitát, illetve érdeklődtünk arról is, hogy milyen feltételeket biztosítanának az előválasztási vitához, igaz-e, hogy akár a 2-es számú vitát is szívesen sugároznák, ha ez lenne a feltétele a 3-as számú vita sugárzásának, de Szabó csak annyit reagált kérdéseinkre, hogy az értesüléseket az RTL Magyarország nem kívánja kommentálni. Szabó tehát nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információkat.

A Partizán egyébként néhány napja a sajtóban már kommunikálta, hogy biztosan közvetíteni fogja a vitát. Az ATV is jelezte, hogy ők is sugározni fogják a vitát, de csak későbbre ígérte a részleteket. Azt mondták, nagyszabású vitaműsorral készülnek.

Még több hír érhető el a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk Facebookon, valamint iratkozzon fel napi hírlevelünkre!

Borítókép: Az RTL Klub épületének egyik részlete. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások