fbpx
A TVN24 lengyel hírtelevízió stúdiója.

Megvétózhatja az államfő a lengyel TVN24 hírcsatornát ellehetetleníteni próbáló törvényt

A lengyel sajtó gyakorlatilag már kész tényként közli az államfő vétóját.

Napok óta találgatja a lengyel sajtó, hogy Andrzej Duda államfő megvétózza-e a varsói képviselőház által elfogadott, úgynevezett TVN-törvényt – számolt be a Népszava a lengyel Onet.pl hírportál értesüléseit felhasználva.

Mint arról a Media1 is beszámolt, augusztus elején az amerikai Discovery Networks tulajdonában álló, lengyel TVN24 hírtelevízió működését ellehetetlenítő médiatörvény módosítás ellen az ország több pontján is tiltakoztak. A módosítás szerint az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégek csak akkor kapnak médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha nem függnek az EGT-n kívüli jogi személytől.

A módosítást végül elfogadták, így a csatorna jövője veszélybe került. Azonban mint arról szintén beszámoltunk, időközben szereztek holland sugárzási engedélyt, mellyel elméletileg működhetnének tovább abban az esetben is, ha a lengyel hatóságok nem hosszabbítják meg a sugárzási engedélyüket Lengyelországban.

A Onet.pl hírportál már kész tényként közölte, hogy Duda meg akarja vétózni a médiatörvény módosítóját – ezt a jelzést küldte az államfő környezete a Jaroslaw Kaczynski által fémjelzett Jog és Igazságosság (PiS) pártnak.

Az államfő attól tart, hogy az amerikaiak által ellenőrzött televízió elleni támadással megromlanak a kapcsolatok az Egyesült Államokkal. Washingtonból már határozott figyelmeztetések érkeztek, sőt az is felmerült, hogy amennyiben a lex-TVN életbe lép, Duda, Kaczynski és környezetük nem vehetnek részt a legmagasabb szintű washingtoni találkozókon, és akár az Egyesült Államokba való beutazást is megtagadhatják tőlük.

Duda a PiS egyetlen olyan politikusa, aki megpróbálhatja megakadályozni Kaczynski új politikai doktrínáját – véli az Onet.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: TVN24.pl
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások