fbpx
A TVN24 lengyel hírcsatorna stúdiója.

Holland sugárzási engedélyt szerzett a TVN24, hogy folytathassa lengyelországi működését

Akkor is folytathatja a sugárzást az amerikai tulajdonú TVN24 lengyel hírcsatorna, ha az új médiatörvényt felhasználva ellehetetlenítenék a hatóságok.

Az európai uniós jogszabályok értelmében nem kell beszüntetnie az amerikai Discovery Networks tulajdonában lévő, de hivatalosan az amszterdami Schiphol repülőtéren bejegyzett csatorna, a TVN24 sugárzását Lengyelországban, ha az illetékes szervek szeptember 26-án nem hosszabbítják meg az engedélyét – számolt be a Szabad Európa.

Ahogyan arról a múlt héten a Media1 is beszámolt, a varsói parlament alsóháza augusztus 11-én, hosszas parlamenti vita után fogadta el a vitatott törvénymódosítást, amely szerint az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégek csak akkor kaphatnak médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha nem függenek az EGT-n kívüli jogi személytől.

„Kérelmeztük és meg is kaptuk a holland működési engedélyt. Amennyiben a lengyel országos rádió- és televíziótanács nem hosszabbítja meg a TVN24 engedélyét, a holland licensz birtokában folytathatjuk a működést a lengyel és az EU-s szabályok alapján. Ez az engedély azonban nem oldja meg az új törvénnyel előálló helyzetet. A TVN és a lengyelországi sajtószabadság még mindig veszélyben van. A demokrácia a jogállamiságon és a szabad médián alapszik, továbbra is erősen védeni fogjuk a TVN szerepét az ország vezető független hírcsatornájaként.”

– mondta Kasia Kieli, a Discovery regionális vezetője.

A TVN24 működését ellehetetlenítő törvény ellen Lengyelország több pontján is tüntettek, de az Európai Bizottság alelnöke is sürgette egy EU-s, médiaszabadságot biztosító törvény létrehozását. A csatorna tulajdonosa kész perre menni is a lengyel kormány ellen, diszkrimináció vádjával. A lengyel médiatörvény ellen az amerikai külügyminiszter is felszólalt.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: TVN24.pl
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások