fbpx
A TVN24 lengyel hírcsatorna logója

A médiaszabadságért és a TVN24 hírtelevízió megmaradáséért tüntettek Lengyelország több városában

A csatorna engedélye két hónapon belül lejár, és a lengyel parlament törvénymódosítással hozná nehéz helyzetbe a televíziót.

Kedden este Varsóban és több más lengyel városban is tüntettek a TVN24 amerikai hírtelevízió védelmében, tiltakozva a lengyel médiatörvény tervezett, sokak szerint kifejezetten a csatorna ellen irányuló módosítása miatt – számolt be az MTI.

A demonstráción felszólalt Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, aki az egyik fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) irányítója is. Beszédében felolvasta pártja nyilatkozatát a szabad médiáról:

„meg akarják szüntetni a független médiát, mivel tudatában vannak annak, hogy a legveszélyesebb ellenfelük az igazság” – hívta fel a figyelmet a politikus.

Varsó mellett más lengyel városokban is tartottak tüntetéseket lengyelországi civil szervezetek „szabad média, szabad emberek” jelszó alatt.

A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy a szerdán a lengyel parlamenti alsóház napirendjére kerülő törvénymódosítás megváltoztatná azokat a szabályokat, melyek alapján a külföldi részesedésű médiának odaítélik a működési engedélyeket – az új szabályzat úgy pontosítaná az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégekre vonatkozó engedélyeztetést, hogy ezek az alanyok nem függhetnek az EGT-n kívüli jogi személytől. A bírálók szerint a módosítás célja a TVN24 hírtelevízió működésének megakadályozása.

A TVN24 az amerikai Discovery Networks tulajdonában áll, de hivatalosan a Hollandiában, Amszterdamban bejegyzett Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli.

A lengyel országos rádió- és televíziótanács, a KRRiT júliusban szavazott a TVN24 működési engedélyéről. A szavazás döntetlennel ért véget, és éppen a csatorna tulajdonosi viszonyai miatt nem jutottak dűlőre. Az eljárást a bejelentések szerint folytatni fogják.

A televízió tavaly februárban kérvényezte engedélyének meghosszabbítását, mivel az idén, szeptember 26-án lejár.

További hírek a Media1-en!

Kiemelt kép: A TVN24 lengyel hírcsatorna logója
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások