fbpx
Gyenge Dániel

„Nem voltam fanatikus náci, nem voltam fanatikus zsidógyűlölő” – interjú a Neokohn újságírójával, akinek a múltjából karlendítős kép került elő

A Media1 podcast- és rádióműsora felhívta Gyenge Dánielt, a Neokohn újságíróját, akinek múltjából néhány nappal ezelőtt több, szélsőjobboldali eszméket dicsőítő fotó került elő: az egyik képen náci karlendítést tett, a másikon nyilas zászlóval pózolt. A zsidó hír- és véleményoldal szerzője a beszélgetés során többek között elmondta, a közélet iránt érdeklődő ember létére hogyan vált egy időre az ordas eszmék támogatójává és hogyan keveredett ki ebből.

Mint ahogy arról a Media1.hu már beszámolt, Gyenge Dániel, a Neokohn nevű zsidó hír- és véleményoldal munkatársáról a vasarnap.hu közölt olyan fotókat, amelyeken a manapság huszonéves fiatal újságíró néhány évvel ezelőtt nyilas zászlóval pózolt, illetve náci karlendítés közben készült kép is előkerült. Gyenge elismerte, hogy a képeken ő látható, és elnézést kért a múltjában történtekért. Az ügyet azonban így is nagy felháborodás övezte, de végül a zsidó portál megbocsátott az újságírónak.

Szalay Dániel, a Media1 műsorvezetője azonban úgy érezte, a történtek alaposabb átbeszélést is igényelnek, így portálunk háttérműsorában felhívta az érintettet, Gyenge Dánielt.

Gyenge Dániel a múltjából előkerült fotókkal kapcsolatban többek között kijelentette:

„Értem mindenkinek az ellenérzését, akiket ezek megbotránkoztattak, akiket ezekkel megsértettem, és hogy kételyeket ébresztettem mindazokban, akik anno megbíztak bennem, és akik fedhetetlennek láttak.”

A fiatal újságíró ezúttal is hangsúlyozta:

„Mélységesen megbántam azt a korszakomat, és azt, amit akkor képviseltem.”

Nem a család vitte bele

Amikor Szalay Dániel megpróbált valamilyen magyarázatot találni, hogy mi fordíthatta Gyenge Dánielt a nácizmus éltetésébe, Gyenge azt mondta, nem a családja hatására vált az ordas eszmék támogatójává: ha voltak is szélsőséges megnyilvánulásai otthon, az mindig összetűzéshez, vitához vezetett a családdal. Gyenge úgy fogalmazott, hogy a 16-17 éves énjének „így alakult az egyéni értékrendje”, mindazonáltal akkoriban nem volt ideológiája, kiforrott világnézete.

„Volt bennem némi igazságérzet, és ez arra motivált, hogy egy teljesen egyszerű és hatékony választ akartam keresni a problémákra, ebből adódóan harcként fogtam fel azt, hogy egyes gondokat, például gazdasági vagy szociális gondokat megoldjak. Ez a fajta fanatizmus vezetett rá, hogy ilyen eszmék szolgálatába szegődjek” – hangoztatta.

Gyenge Dániel a saját bevallása szerint már 14-15 évesen elkezdett érdeklődni a közélet, a világ történési iránt, mire a műsorvezető visszakérdezett, hogy ha olvasott, tájékozódott a a világ ügyeiről, hogyhogy nem merült fel benne, hogy átértékelje magában a több millió ember haláláért felelős eszme éltetését, hiszen azok használják ezt a mozdulatot, akik utalják a zsidókat és azonosulnak mindazzal, amit Hitler tett. Gyenge Dániel erre kijelentette:

„Nem voltam fanatikus náci, és nem voltam fanatikus zsidógyűlölő sem.”

Balgaság és hülyeség

A nácizmust népszerűsítő fényképek keletkezésével kapcsolatban a Neokohn újságírója elmondta, hogy tisztában volt a történelmi háttérrel, de nem alakult ki még az egyéni öntudata, a személyisége, ami által érezte volna annak a súlyosságát, amit ő ezeken a képeken tett.

„Nem voltam teljesen észnél, ez is teljesen a balgaságból és hülyeségből adódott”

– fogalmazott, majd hozzátette:

„Amit a karlendítés szimbolizál, annak valóban súlya van, az valóban megbotránkoztató és sértő a zsidó közösségre, és minden más etnikumra, kisebbségre nézve, legyenek azok homoszexuálisok, romák, akik szintúgy tömegével áldozatai lettek a hitleri rezsimnek.”

Fokozatos eltávolodás

Gyenge Dániel elmondása szerint idővel bár a jobboldali vezérelvei megmaradtak, de fokozatosan eltávolodott a szélsőségektől. Egy idő után szégyellte ezeket a fotókat, létezésüket ezért igyekezett titokban tartani.

„Barátaim segítettek ebben, illetve tájékozódtam a múlt dolgait illetően, egyre több információ birtokában voltam, sokkal nyitottabb lettem más eszmék, más irányzatok iránt. Fokozatos volt, egy folyamat volt ami elindult.”

A Media1 rádió- és podcast műsorából egyébként kiderült még, hogy ki segített kinyitni a fiatal újságíró szemét, hogy ez tévút, és elhangzott, hogy ilyen előzmények után hogyan került a Neokohn nevű zsidó hír- és véleményportálhoz. Gyenge Dániel elmondta azt is, miképpen élte meg a fotók nyilvánosságra kerülését, és hogy miképp kerülhetett a képsorozat az azokat publikáló Vasárnap.hu-hoz, amelynek a nácirajongó főszerkesztője, Horváth Tamás egyébként lemondott. (Horváth Tamásról kiderült, hogy neonáci rendezvényeken vett részt, a Holokauszt bűneit relativizálta és a Führert méltató írásból idézett.) A Media1 műsorvezetője azt is megkérdezte Gyenge Dánieltől, hogy mit gondol Horváth lemondásáról, és hogy ő miért nem érezte úgy, hogy neki is távoznia kellene.

Gyenge Dánielt a Media1 kérdezte arról is, hogy szerinte hogyan lehetne megelőzni, hogy az emberek a szélsőségek támogatóivá váljanak.

A beszélgetés az alábbi lejátszó segítségével hallgatható vissza, vagy akár innen le is tölthető.

A Media1 e heti másik vendége Pethő András, a Direkt36 vezető szerkesztője volt, akivel a Pegasus-ügy médiás vonatkozásairól beszélgettünk – az a beszélgetés IDE kattintva érhető el.

A Media1 hírportál heti rendszerességgel jelentkező háttérműsora podcast formátum mellett több rádióban is hallható: minden héten jelentkezik a műsor a Székesfehérvár FM 88,9 MHz-en az Alpha Rádióban; az Orosháza FM 90,2 MHz-en a Mega Rádióban, a Gyula FM 90,5 MHz-en a Gyula Rádióban, a Békéscsaba FM 88,9 MHz-en a Csaba Rádióban, a Békéscsaba FM 98,4 MHz-en a Mega Rádióban; a Budapest FM 92,9 MHz-en a Spirit FM-en és Gyöngyösön a Maxirádióban az FM 92,4-en, továbbá a Hobby Rádióban és a jelenleg csak neten elérhető Pannónia Rádióban is adásba kerül. Podcastként elérhető a Spotify-on, az iTunes-on, és több más platformon, köztük a Media1.hu-n és a Vipcast powered by Media1 oldalon.

Iratkozzon fel ingyenesen a Media1 hírlevelére, hogy naponta e-mailben megkapja hírportálunk legújabb tartalmait! Csatlakozzon hozzánk Facebookon is, illetve iratkozzon fel RSS feedünkre is!

Borítókép: A Gyenge Dánielről a vasarnap.hu-n megjelent egyik, néhány évvel ezelőtti fotó
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások