fbpx
Mediaworks - Content first felirat

A Mediaworks, a CÖF és a Portfolio.hu is milliókat kapott az állami Magyar Fejlesztési Banktól

Bár az állami bank 2016 óta nem tett közzé közérdekű adatokat a támogatásokról, végül a K-Monitor közérdekű adatigényléssel elérte, hogy beszámoljon a vállalat a költésekről.

Közel öt év után ismét közzétette az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB), hogy banki tevékenységéhez nem kapcsolódóan mely alapítványoknak és cégeknek nyújtott támogatást – számolt be a Napi.hu az MFB honlapján elérhető lista alapján.

Az állami bank azután hozta nyilvánosságra ezeket a kifizetéseket, hogy a K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet adatigénylésben hívta fel az állami vállalat figyelmét arra, hogy a közérdekű adatokat 2016 óta nem tette közzé, holott erre a törvény alapján 60 nappal a támogatás után sort kellett volna keríteni – erről a szervezet számolt be Facebook-bejegyzésében.

Amellett, hogy az adatközlésből kiderült, hogy az Orbán-kormány melletti demonstrációkat, az úgynevezett Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítványának, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak (CÖKA) idén 25,4 millió forintot fizettek ki, a listán feltűnt több magyar médium kiadója is.

  • Négy év alatt 101,7 millió forintot kapott a Portfolio.hu gazdasági lapot kiadó, valamint üzleti konferenciákat is rendező Net Média Zrt.
  • 6 millió forintot kapott 2017-ben a Magyar Szemle Alapítvány, mely a Magyar Szemle folyóirat mellett 2019-től már az Országút című kulturális-közéleti lapot is kiadja,
  • A Schmidt Mária kormánybiztos családi cége által tulajdonolt K4A Lapkiadó Kft. is kapott 2017-ben és 2018-ban 15-15 millió forintot az MFB-től. Ez a cég adta ki a Figyelő című hetilapot is 2018 végéig, amikor az a Fidesz-közeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) került. A kiadó 2019-ben beolvadt a KESMA-hoz tartozó Mediaworks Zrt.-be, így az MFB 2019-ben és 2020-ban már a Mediaworksnek utalt összesen 21 millió forintot.

Kiderült az is, hogy a Határok nélkül a magyar nyelvű sajtóért Alapítvány 2016-ban 50 milliós támogatást kapott az MFB-től. Az alapítvány közhasznúsági jelentése szerint a szervezet a határon túli magyar nyelvű sajtótermékeket kívánta támogatni. Kuratóriumában helyet kapott például Gajdics Ottó, a Magyar Idők korábbi főszerkesztője, aki jelenleg a HírTV tartalomigazgatója és a Karc FM ügyvezetője, valamint Demeter Szilárd is.

További híreket talál a Media1-en

Fotó: Sz.D. / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások