fbpx
Az Amazon épülete Santa Clara, Kalifornia

Rekord összegű bírságot kapott az Amazon

Európai viszonylatban is rekordnak számító összegre, 746 millió euróra, azaz forintra átszámítva közel 265 milliárd forintra büntette meg az internetes kereskedőt a luxemburgi adatvédelmi hatóság.

A luxemburgi adatvédelmi hatóság, a Commission Nationale pour la Protection des Données (CNPD) szerint az Amazon a GDPR rendelettel ellentétes módon kezelte a felhasználók adatait – írja az ecommernews.eu.

A határozatról az Amazon is említést tett, hozzátéve, hogy azt megfellebbezi, mert az internetes vállalat szerint az megalapozatlan, illetve az összege súlyosan aránytalan.

A 2018 óta hatályos uniós adatvédelmi rendelet előírja, hogy felhasználókról adatokat kezelni csak az előzetes hozzájárulásuk esetén lehet. Amennyiben ennek hiányában is megtörténik ez, akkor az adatkezelők komoly bírságokra számíthatnak.

Az adatvédelmi rendelet hatályba lépése óta még senki sem kapott az Európai Unióban ekkora mértékű bírságot, mint amekkorát most az Amazon.

A világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalata egyébként a múlt héten nyilvánosságra hozott gyorsjelentésében arról számolt be, hogy az adózott eredménye 48 százalékkal, 7 milliárd 778 millió dollárra, részvényenként 15,12 dollárra nőtt az idei második negyedévben az egy évvel korábbi 5 milliárd 243 millió dollárról, részvényarányosan 10,3 dollárról, részben a koronavírus-járvány miatt megugrott forgalma hatására. A vállalat bevétele a tavalyi második negyedévi 88 milliárd 912 millió dollárhoz képest 27 százalékkal, 113 milliárd 80 millió dollárra nőtt. Az Amazon ezzel már a harmadik egymást követő negyedévet zárta 100 milliárd dollárt meghaladó bevétellel, de a bevételnövekedés üteme lassult az első negyedévi 44 százalékos bővüléshez képest – utóbbiakról az MTI számolt be a Reuters alapján.

Még több hír érhető el a Media1.hu-n!

Borító: Az Amazon épülete Santa Clara, Kalifornia / Fotó: Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások