fbpx
A Médiatanács által javasolt jelzés, mely szerint a műsor 18 éven aluliaknak nem ajánlott

Három hete hiába várják a médiahatóságtól az iránymutatást a médiaszolgáltatók a „propagandatörvényhez”

Bár a törvény már hetekkel ezelőtt hatályba lépett, továbbra is sok a kérdőjel az alkalmazással kapcsolatban, és ebben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság sincs a tévétársaság segítségére.

Továbbra is nagy a zavar a propagandatörvényként, és pedofilellenes törvényként is elhíresült jogszabály médiaszabályozással foglalkozó részei körül – az illetékes szervek szabályosan lebénultak – írja a Magyar Narancs. A helyzet felbecsülhetetlen károkat okoz reklámügynökségeknek, szerkesztőségeknek, tévéknek és öncenzúrához vezethet.

Gyakorlati szempontból a téma sarkalatos pontja a magyar korhatár-besorolási rendszer: ebben ugyanis a szakembereknek el kell dönteni, hogy az adott médiatartalom vajon „népszerűsít, megjelenít” homoszexuális és nemváltással kapcsolatos tartalmakat, vagy sem.

A kormány által „gyermekvédelminek” nevezett törvénymódosítás-csomag egyes részei éppen a médiatörvény korhatár-besorolásról szóló részeit egészítik ki a következő szöveggel:

„Azt a műsorszámot, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése, illetve a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, az V. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.”

Ez a törvényhely szabályozza az úgynevezett lineáris médiaszolgáltatók, például televíziók és rádiók műsorszámainak korhatár-besorolási gyakorlatát, rögzíti a hat kategóriát – a 6 éven aluliak számára nem ajánlott-tól az úgynevezett X-es, legszigorúbb kategóriáig. Azt is rögzíti, hogy a jog alkalmazásának, vagyis a korhatár-besorolásnak a részletes szempontjait a Médiatanács teszi közzé. A vonatkozó mintegy 25 oldalas dokumentum a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján 2014-es.

Hetek óta vizsgálódik a hatóság

A homofób törvény július 8-án lépett hatályba, de a törvényszöveget június közepén fogadta el a parlament. A Narancs.hu azóta kétszer is rákérdezett az NMHH-nál, hogy közzétesznek-e új ajánlást, ami azért is tűnik indokoltnak, mert az eddigi ajánlásukban nemhogy a homoszexualitás megjelenítésének tiltásáról nincs szó, de nem is szerepel benne sehol a homoszexuális, meleg és azonos nemű kifejezés – az eddigi szempontok szerint egy meleg/leszbikus csók vagy erotikus jelenet ugyanabba a kategóriába esik korhatár-besorolási szempontból, mint egy heteroszexuális.

Az NMHH mindkét esetben azt válaszolta, hogy vizsgálják, hogy a jogszabályváltozás érinti-e az ajánlást,

„a Médiatanács a vizsgálat lezárultával megteszi a szükséges és indokolt lépéseket az ajánlás megváltozott jogszabályi környezettel való összhangjának biztosítása érdekében.”

A televízióknak addig tehát úgy kellene elvégezniük a műsoraik korhatár-besorolását, hogy gyakorlatilag ehhez nincs érvényes NMHH-ajánlás.

Korábban a Media1 egy konkrét sorozattal, a Jóbarátok homoszexualitást megjelenítő részeivel kapcsolatban is kérdést küldött a hatóságnak, de csak kétértelmű válasz érkezett arra, hogy leadhatók-e ezek a részek.

A mozifilmek besorolása sem egyértelmű

Az ajánlást a Nemzeti Filmiroda alá tartozó 21 tagú korhatárbizottság is használja a Magyarországon moziforgalmazásba kerülő filmek besorolására. Bár ezt a tevékenységet a bizottság nem a média, hanem a mozgóképtörvény alapján végzi, a besorolás alapját ugyanúgy az NMHH-ajánlás adja. A Narancs.hu ezért szerette volna megkérdezni a Filmiroda igazgatóját, azonban többszöri keresésre sem sikerült utolérniük őt.

Az ügy előzményeiről itt érhetők el korábbi írásaink.

További hírek a Media1-en

Borítókép: A Médiatanács által javasolt jelzés, mely szerint a műsor 18 éven aluliaknak nem ajánlott
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások