fbpx
Czukor József

Orbán Viktor tanácsadójának izraeli útja után indult el a Pegasus kémszoftverrel a megfigyelés Magyarországon

Találgatásokra ad alapot, hogy épp a megfigyelések kezdete előtt tárgyalt Izraelben magas szintű vezetőkkel Czukor József, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója Izraelben.

A nemzetközi, tizenhét újság részvételével zajló oknyomozó projekt állítása szerint Magyarországon 2018-ban kezdték el használni az NSO Group nevű izraeli cég okostelefonokon lévő tartalmak megfigyelésére és a beszélgetések lehallgatására alkalmas Pegasus nevű kémprogramját. A nemzetközi projekt magyar résztvevője, a Direkt36 is utal arra, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között. 2017 júliusában a rendszerváltás óta először látogatott Magyarországra izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu – idézi fel a 444.hu, mely arról is ír, hogy nem sokkal később, 2018. február 13-án Izraelben járt Czukor József, Orbán Viktor miniszterelnök biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, akit személyesen fogadott Netanjahu.

Czukor egyúttal külön megbeszélést is folytatott Meir Ben-Sabbattal, Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadójával. A hivatalos kommunikáció szerint a terrorellenes együttműködés, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítése és egyéb kétoldalú témák voltak napirenden.

A nemzetközi tényfeltáró cikk azt nem állítja konkrétan, hogy Czukor tárgyalta volna le a kémszoftver megszerzését, de azt igen, hogy az újságírócsapat birtokában lévő adatok szerint 2018 elején, Czukor februári izraeli látogatása után kezdtek tömegesen célba venni magyarországi telefonszámokat a Pegasus nevű kémfegyverrel.

A Direkt36-nak egy volt magyar titkosszolgálati tiszt is azt mondta, hogy tudomása szerint 2018 elejétől kezdték el használni a magyar szervek a Pegasust. Szerinte a kormányt régóta zavarta, hogy a hagyományos lehallgatási módszerekkel nem férnek hozzá a titkosított applikációkon keresztül zajló kommunikációhoz, ezért kaptak a lehetőségen, hogy használhassák az NSO megoldását.

Ki az a Czukor József?

Az 1958-as születésű Czukor József a kommunista rendszerben kezdett bele a hírszerzésbe. 1986-ban a bécsi magyar nagykövetségen lett kém. 1988-ban került át Németországba. 1993-ban a hírszerzéshez tért vissza Magyarországra, de négy évvel később ismét Németországban dolgozott: Balázs Péter későbbi külügyminiszter első beosztottja volt. Itt kezdett jó kapcsolatokat kiépíteni fideszes vezetőkkel, elsősorban Kövér Lászlóval.

Ezután Szlovéniában lett nagykövet, majd 2009-ben visszatért a külügybe, szakállamtitkárként az európai uniós tagállamokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokért felelt. Az első fideszes kétharmaddal berlini nagykövet lett, ahol aztán keményen beleállt, védte az Orbán-kormány vitatott intézkedéseit. 2015-ben Orbán biztonsági és külpolitikai főtanácsadónak nevezte ki.

2018 őszén lett kémfőnök, majd két év után, tavaly ősszel távozott a hivatal éléről. Az egykori kémfőnök ezután Svájcban lett nagykövet.

A kormánytagok nem ismerték el a szoftver használatát, de az NSO volt alkalmazottja szerint az Orbán-kormány az ügyfelük volt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása „a vélelmezett adatgyűjtési ügyről”. Állította: megkérdezte az általa felügyelt Információs Hivatal vezetőjét – Bunford Zsoltot –, és azt a választ kapta, hogy nem használják a szóban forgó eszközt. A kormánynak nincs tudomása ilyen szintű adatgyűjtésről.

Varga Judit igazságügyi miniszter ugyanakkor Brüsszelben a Népszava kérdésére nem ismerte el, de nem is tagadta, hogy a Pegasust bevethették Magyarországon. A Washington Postnak viszont egy volt NSO-alkalmazott elismerte, hogy a magyar kormány az ügyfelük volt.

Az ellenzék megpróbálta összehívni a Pegasus-ügy miatt a nemzetbiztonsági bizottságot, de a Fidesz szerint nem indokolt.

Márki-Zay Péter tegnap Orbán Viktor Watergate-ügynek nevezte a kémszoftverek használatát, és kijelentette, hogy Orbán Viktornak le kell mondania, ha bebizonyosodik, hogy köze van az ügyhöz.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borítókép: Czukor József a Tv Berlin műsorában / Fotó: Youtube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások