fbpx
Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon

Az igazságügyi miniszter nem ismerte el, de nem is tagadta, hogy bevethették Magyarországon a Pegasus nevű kémszoftvert – a Momentum lemondásra szólítja fel Varga Juditot

A Népszava megkérdezte Varga Juditot a tegnap kirobbant kémügyről, és arról a Le Monde által a miniszterrel készített interjúról is, amiből a Washington Post szerint a miniszter irodája megpróbált kihúzatni egy kérdést újságírók megfigyelésével kapcsolatban. Közben a Momentum lemondásra szólítja fel a minisztert.

Az igazságügyi miniszter szerint Magyarországon szakmai alapon működik a titkosszolgálat, és a döntései nem pártállás vagy foglalkozás, hanem az adott tevékenység alapján születnek. Varga Judit igazságügyi miniszter a brüsszeli sajtótájékoztatóján a lehallgatási botránnyal kapcsolatos kérdésekre a Népszavának azt mondta:

„Egyértelmű, hogy az alkotmányosság megdöntésére irányuló cselekedetek, illetve a külföldi hírszerzés gyanús eseteinek a feltárása esetén szükség van a fellépésre.”

Megkérdezték Vargától, tudott-e a kémszoftver beszerzéséről, mennyibe került, engedélyezett-e megfigyelést a titkosszolgálati eszközzel, és szükségesnek tart-e vizsgálatot, hogy kiderüljön, törvényes volt-e az újságírók és vállalkozók megfigyelése. A miniszter erre konkrét válaszok helyett arról kezdett el beszélni, hogy a 21. században minden komoly és tisztességes államnak kellenek megfelelő technikai eszközök, amikkel el tudja látni a nemzetbiztonsági feladatait. Azt mondta:

„Egy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni.”

A miniszter hozzátette: „Ebben az alkotmányos rend által biztosított titkos információgyűjtési rendszerben az Igazságügyi Minisztériumnak az a feladata, hogy vizsgálja a jogszabályi feltételek teljesülését. Egy erre kijelölt munkatárs fogadja el, illetve tagadja meg az engedélyeket. Az egész rendszer, mint minden jogállamban, az Országgyűlés erre kijelölt bizottságának, a nemzetbiztonsági bizottságnak az ellenőrzése alatt zajlik.”

Megkérdezték Vargától, veszélyesek-e a megfigyelt újságírók

A Népszava kérdezte Vargától, hogy azokat az ismert magyar újságírókat, akikről kiderült, hogy lehallgatták őket a Pegasus nevű kémszoftverrel, veszélyesnek tartja-e a nemzetbiztonság szempontjából, de a miniszter kitérő jellegű választ adott:

„Ez egy szakmai kérdés, aminek a megítélésére nem vagyok illetékes. A döntés nem foglalkozáshoz vagy politikai pártálláshoz kötött, a szolgálatoknak azt mérlegelve kell javaslatot tenniük (a megfigyelésre), hogy veszélyben vannak-e a magyar nemzetbiztonsági érdekek, az alkotmányos rend megdöntése, fennáll-e a külföldi hírszerzés gyanúja. Erre megvannak a megfelelő szakmai szempontok, ami alapján mindez történik. A titkosszolgálatok szigorú szakmai és nem politikai irányítás alatt működnek.”

Tagadja a miniszter a Le Monde elleni cenzúrát

Varga Juditot kérdezték arról az interjújáról is, amit a Le Monde című francia lapnak adott, és amiből a Washington Post szerint a miniszter irodája megpróbálta kihúzatni azt a kérdést, hogy teljesítené-e azt a kérést, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy politikai ellenfelet, a kérdést ugyanis önmagában véve is provokációnak tartja. Az igazságügyi miniszter válaszában tagadta, hogy ilyen kérést továbbítottak a munkatársai.

A Momentum távozásra szólítja fel a minisztert

Momentum Eközben a tegnap napvilágot látott, újságírókat és médiavezetőket érintő állami kémkedési botránnyal kapcsolatban Donáth Anna, a EP-képviselője Varga Judit igazságügyi miniszter felelősségét feszegette sajtótájékoztatón és Facebookon.

„Egy, elvileg európai jogállamban, amilyennek Varga Judit igazságügyi miniszter állandóan lefesti Magyarországot, oknyomozó újságírókat, diákokat és médiatulajdonos üzletembereket hallgatnak le, a rendelkezésre álló információk alapján állami szervezetek – hiszen ezt a kiberfegyvert csak állami szereplőknek értékesítették. Az állami szervek által végzett lehallgatáshoz pedig az igazságügyi miniszter (vagy bíróság) jóváhagyása szükséges. Ha pedig nem tudott a tömeges megfigyelésekről, az szintén nagyon súlyos probléma. Egy európai jogállamban ilyen botrány miatt az igazságügyi miniszter lemond. Ezért felszólítom Varga Juditot, hogy mondjon le” – írja Donáth Anna Facebook-bejegyzésében.

Donáth Anna szerint nincs rendben az, hogy oknyomozó újságírókat figyel meg a magyar kormány, csak azért, mert azok kényes ügyekkel foglalkoznak, például azzal a kérdéssel, hogy Varga Judit jogosulatlanul vett-e fel CSOK-ot a nyaralójára, vagy hogy olyan kémszoftvert vásárolt Magyarország, amit a diktatúrák használnak.

Donáth Anna feszegette azt a kérdést is, hogy a magyar kormány megpróbálta letagadni a kémprogram megvásárlását, pedig mint kiderült, nem csak megvette, de használta is.

A Momentum politikusa szerint ezzel a viselkedéssel Varga Judit nem méltó arra, hogy Magyarország vagy a világ bármelyik országának igazságügyi minisztere legyen, „ezért egyetlen választása maradt, ha még pislákol benne bármennyi erkölcs: lemond.”

A kémbotrányhoz kapcsolódó hírek itt érhetők el, a Media1 egyéb híreit itt találja.

Feliratkozhat hírlevelünkre is!

Borító: Varga Judit igazságügyi miniszter előadást tart Az EU és a Facebook-társadalom – kihívások és megoldások? címmel a 27. Sziget fesztiválon 2019. augusztus 11-én. MTI/Mónus Márton
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások