fbpx
Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter szerint a lehallgatási ügy Orbán Viktor Watergate ügye

Az izraeli kémszoftverrel elkövetett lehallgatási botrány Orbán Viktor Watergate-je, azonnal le kell mondania a kormányfőnek, ha bebizonyosodik, hogy a kormánynak köze van az ügyhöz – hangsúlyozta Márki-Zay Péter hétfői sajtótájékoztatóján, ahol azt is bejelentette, hogy átadja a telefonját az Amnesty Internationalnek bevizsgálásra.

„Ha bebizonyosodik, hogy a kormánynak köze van ehhez a lehallgatási botrányhoz, akkor elvárom Orbán Viktortól, hogy mondjon le. Nem uralkodhat Magyarország felett egy olyan kormányfő, akinek az uralkodása alatt ilyen botrányok megtörténhetnek. Ötven évvel ezelőtt Nixon amerikai elnök belebukott a Watergate lehallgatási botrányba. Orbán Viktor egyféleképp bizonyíthatja be, hogy Magyarország demokrácia, vagy legalábbis a jogállamnak valamilyen nyoma van: azzal, ha lemond”

– jelentette ki Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere.

Márki-Zay Péter emlékeztetett: nem ő volt az a polgármester, aki a Direkt36 cikkében szerepelt, mint a kormány által az izraeli kémszoftverrel megfigyelt politikus, és egyelőre nincs olyan információja, hogy őt vagy környezetét is megfigyelték-e ezzel a módszerrel is.  Azonban szeretné átadni a telefonját egy vizsgálatra az Amnesty International szakértőinek, hogy kiderítsék, hogy volt-e kémszoftver esetleg az ő telefonján is.

A sajtótájékoztatón a polgármester kilenc olyan esetet sorolt fel, amelyben őt vagy környezetét megfigyelte a kormány és a Fidesz az elmúlt három évben. Ezek közé tartozik, hogy 2018-ban a polgármesteri kampányhoz kapcsolódóan kémszoftvert találtak a személyes laptopján. Habár a rendőrség lefoglalta azt a számítógépet, de érdemi vizsgálat nélkül zárta le az ügyet – mondta Márki-Zay Péter.

„Mi ez, ha nem diktatúra? Amikor koncepciós perek vannak a bíróságokon, amikor hazug lejáratókampányokat folytat a kormány, amikor a közmédiában négyévente csak 5 perc megszólalási időt kap egy ellenzéki politikus, amikor lehallgatja az ártatlan állampolgárokat a hatalom” – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

A Direkt36 tegnap közölte oknyomozó cikkét a lehallgatási ügyről, melyben ismert médiavezetők és újságírók, valamint városvezető és ügyvéd is érintett mint az izraeli NSO által gyártott Pegasus nevű izraeli kémszoftver célszemélye.

Még több hír érhető el a Media1-en

Borító: Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója. Fotó: M.Z.P. Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások