fbpx
Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatójaként

Kifigurázta Simon Zsolt, a TV2 volt tulajdonosa és a Book24 a Pest megyei Kormányhivatalt, amiért az megbírságolta versenytársukat, a Líra Csoportot

A Book24 egy meglehetősen ironikus nyilvános felhívással figurázza ki a Pest megyei Kormányhivatalt, amely a napokban arra hivatkozva büntette meg a Líra Csoportot, hogy az úgymond „normálistól eltérő” mesekönyvet is árusított.

Simon Zsolt, a Book24 könyves webáruház vezetője a Media1 Facebook-oldalán egy kommentbe azt írta:

„a <napokban a Líra Csoportot megbírságoló> határozat azért jelent veszélyt a könyves szakmára nézve, mert általánosságban mondja ki, hogy a kereskedő köteles tájékoztatni a vevőt, ha a könyvnek a hagyományostól eltér a tartalma. Például egy nyúl kockás fül segítségével tud repülni?! Mi teljes mellszélességgel szolidaritást vállalunk a Lírával, a könyves szakmáért…”

A Book24 webáruház vezetője egyúttal jelezte azt is, hogy egy grafikát is közzétettek, melyen arra figyelmeztetnek:

„47 ezer könyvünk közül számos a hagyományostól eltérő tartalommal bír. Ettől színes az irodalom.”

A grafika a könyves webshop Facebook-oldalán érhető el.

Mint arról a Media1 is beszámolt, a Book24 versenytársát, a Líra Csoportot arra hivatkozva bírságolta meg a Pest megyei kormányhivatal, hogy a könyvhálózat egyik üzletében a mesekönyvek között megtalálható volt a Micsoda család! című színes könyv, márpedig a kormányhivatal szerint a könyv terjesztése tisztességtelen piaci magatartást valósított meg azzal, hogy az úgymond „normálistól eltérő tartalommal rendelkezett”, és a mesekönyv a gyerekmeséket tartalmazó polcon volt fellelhető.

Csakhogy valójában a könyvön a Szivárványcsaládokért Alapítvány világossá tette a könyv tartalmát a vásárlók előtt, hiszen a kiadó a fülszövegben feltüntette, hogy a könyv „két szivárványcsalád történetét” meséli el, a borítón pedig megtalálható volt a Szivárványcsaládokért Alapítvány neve és logója is.

A Líra Csoport jelezte, hogy megtámadják a szerintük jogsértő határozatot, továbbá egyéb lépéseket is tesznek, például ezentúl boltjaik bejáratánál táblákkal is felhívják a figyelmet arra, hogy egyes könyveikben a megszokottól eltérő tartalom is megtalálható. A Líra Csoport aggodalmát is kifejezte, mondván, ha a mostani hatósági döntésből általános gyakorlat válik, az alapjaiban rengetheti meg a teljes magyar könyvkereskedelmet.

A Lírával és a könyvszakmával az írásunk elején jelzett módon szolidaritását kifejező, a lira.hu webáruházzal konkuráló Book24 vezetője, Simon Zsolt egyébként idén márciusban vette át a Book24 irányítását. Simon 2010-től a TV2 Csoport vezérigazgatója, 2013-tól társtulajdonosa volt, egészen 2015-ig, amikor ő és cégtársa, Yvonne Dederick Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségébe adták tovább a televíziós vállalkozást, amelyhez Simonék előzőleg a Magyarországot elhagyó ProSieben.Sat1 csoporttól jutottak hozzá.

Még több hír érhető el a Media1-en!  Feliratkozhat hírlevelünkre és ott vagyunk Facebookon is!

Borító: Simon Zsolt, a Book24 vezetője még a TV2 Csoport vezetőjeként. Fotó: TV2-sajtószoba / Media1-archívum
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások