fbpx
Az Apple Daily hongkongi lap elköszönő üzenete

Végleg bezárt az Apple Daily, Hongkong utolsó szabad újságja

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt és tájékoztatott.

Magyar idő szerint június 22-én, a reggeli órákban közölte a hongkongi Apple Daily, hogy többé nem tudják működtetni az újságot – írja az Azonnali. A szerkesztők egy rövid, egymondatos, lakonikus közleményben azt írták:

„Az újság híreinek közlése ezennel véget ért. Köszönjük a támogatást.”

Az Apple Daily, annak ellenére, hogy nagyjából a Blikk stílusát, tartalomkínálatát és közönségét célozta meg a sokáig önálló törvényhozással és közigazgatással rendelkező városállamban, 2014-től a kínai állampárt egyre súlyosabb elnyomása ellen is felszólalt, 2019-re pedig a demokráciapárti helyi erők legfontosabb szócsövévé vált. Miután azonban a helyi vezetés 2020 végére elfogadtatta a Peking által írt új hongkongi „nemzetbiztonsági törvényt”, tevékenységük egyre inkább ellehetetlenült.

Végül múlt csütörtökön, az új törvény értelmében előzetes letartóztatásba helyezték a főszerkesztőt és a kiadó cég igazgatóját, majd közölték, mivel nemzetbiztonsági kockázatot jelent politikai tevékenységük, ezért óvadék ellenében sem szabadulhatnak, és az Apple Daily összes anyagi forrását is hatósági zár alá helyezi a Peking-párti kormány – erről itt írtunk részletesen.

A történtek következtében a lap nem tudta vállalni, hogy munkatársainak akármikor a jövőben fizetést tudjon adni, vagy hogy a kiadványszerkesztői és nyomdaköltségeket tudják fedezni, ezért jelenlegi formájában rövid úton megszüntették az 1994 óta működő médiacéget.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borítókép: Az Apple Daily hongkongi lap elköszönő üzenete a szerkesztőség utolsó munkanapján
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások