fbpx
Az Apple Daily Hongkongi lap egyik újságíróját kísérik ki a rendőrök a szerkesztőségi épületből

Több száz rendőr szállta meg egy demokráciapárti lap szerkesztőségét Hongkongban

Hatalmas razzia kezdődött csütörtök reggel az Apple Daily szerkesztőségében. A beszámolók szerint mintegy 500 rendőr szállta meg az épületet. Ezzel párhuzamosan otthonaikban őrizetbe vették a lap főszerkesztőjét, illetve több vezetőjét is.

A rendőrség helyi idő szerint reggel 7:30-kor érkezett meg az Apple Daily szerkesztőségébe, ahol lezárták az összes bejáratot, senki nem hagyhatta el az épületet. A bennlévő újságírók élőben közvetítették a megszállást. Rendőrségi beszámolók szerint az újságírók dokumentumait is lefoglalták – írja a 444.hu a BBC nyomán.

Összesen öt embert tartóztattak le, és őket ugyan nem nevezték meg, de a helyi sajtóforrások szerint mind a lap felső vezetésébe tartoztak. Azzal vádolják őket, hogy külföldi országokkal játszottak össze, és ezzel veszélyeztették az ország biztonságát.

Ez már a második alkalom, hogy az Apple Daily szerkesztőségét megszállták a rendőrök. Tavaly augusztusban 10 embert vittek el, köztük a tulajdonost, Hongkong egyik leggazdagabb emberét, Jimmy Lait és a fiait, akik azóta is börtönben vannak. Lai régóta küzdött azért, hogy a városállamban megmaradjon a demokrácia, és ne gyűrje maga alá Peking.

Az Apple Daily szerkesztőségét azzal vádolják, hogy megsértették a nemrégiben elfogadott nemzetbiztonsági törvényt. A hatóságok befagyasztották annak a három cégnek a számláját is, melynek köze volt a szerkesztőséghez.

A hongkongi rendőrség tájékoztatója szerint az Apple Daily 2019 óta több mint 30 olyan cikket publikált, melyben arra kérték a nemzetközi közösséget, hogy vessenek ki szankciókat Kínára, illetve Hongkongra.

Hongkongban 2020 végén vezették be az úgynevezett nemzetbiztonsági törvényt, válaszul a gigantikus tüntetésekre, melyeken a helyiek a demokrácia mellett és Peking növekvő befolyása ellen tüntettek. Az új törvény értelmében a helyi igazságszolgáltatás sokkal inkább alárendelődik Kínának, és szigorúbban lehet fellépni a tüntetőkkel szemben is.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borítókép: Az Apple Daily hongkongi lap egyik újságíróját kísérik ki a rendőrök a szerkesztőségi épületből / Kép: Reuters Youtube csatornája
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások