fbpx
sajtó, média, mikrofon, sajtótájékoztató

Indulófélben az „ellenzéki MTI” – a központi stáb egyik vezetője szerint túlzás ilyen néven emlegetni a kezdeményezést

A Népszava szerint a Gulyás Márton nevével fémjelzett Partizán és a jobbik-közeli N1TV is stratégiai partnere lehet a kezdeményezésnek, igaz, egyelőre mindkét médium vezetője azt nyilatkozta, még nem keresték meg őket ezzel hivatalosan. A szerveződés központi stábjának egyik tagja egyébként az egykori népszavás szerkesztő Kövesdi Péter, a Független Hírügynökség egykori tulajdonosa, az Érd Médiacentrum vezetője.

2020 elején a Media1-en már beszámoltunk arról, hogy „ellen-MTI”-t, azaz kormányfüggetlen hírügynökséget indítanának ellenzéki körökből. Most a Népszava arról ír, hogy települési önkormányzatok összehangolásával rövidesen el is startolhat az a kezdeményezés, amelynek célja az ellenzéki települési médiumok összehangolása a kormánypropagandával szemben. A lap ellenzéki MTI-ként emlegeti a projektet.

A Gulyás Márton által alapított, a YouTube videómegosztón sikerrel futó műsor, a Partizán és a Jobbikhoz kötődő Nemzeti Televízió (N1TV) is stratégiai partnere lehet a médiavállalkozásnak, amely az ellenzéki vezetésű önkormányzatok orgánumaira támaszkodik – írja a Népszava meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Információik szerint elsősorban azokra a településekre, illetve a helyhatóságok által fenntartott és finanszírozott kiadványokra, valamint helyi tévékre, rádiókra építenek, amelyek tagjai a gödöllői polgármester, Gémesi György által vezetett Magyar Önkormányzatok Szövetségének, illetve a 2019-es önkormányzati választások után Karácsony Gergely által létrehozott Szabad Városok Szövetségének.

A Népszava szerint az ötlet a főpolgármester tanácsadói köréből származik, de mint arról tavaly februárban a Media1 már beszámolt, Hódmezővásárhely független polgármestere, Márki-Zay Péter is beszélt arról, hogy szeretnének „létrehozni egy független hírszolgálatot, amolyan ellenzéki MTI-t”.

Kövesdi Péter is benne van a projektben, de szerinte túlzás ellenzéki MTI-ről beszélni

A Népszava szerint a kezdeményezés célja, hogy egy kis létszámú központi stáb összehangolja és kiegészítse az önkormányzati médiumok (tévék, rádiók, helyi lapok) tartalomszolgáltatásait, illetve összegyűjtse az anyagokat egy közös felületen, ahol a csatlakozó médiumok híreket, információkat, tartalmakat oszthatnak meg, tölthetnek le. Ebben az értelemben a projekt már működik is viszonylag kevés résztvevővel, és a Népszava egyik forrása szerint július közepére szeretnék a teljes fordulatszámot elérni.

„A budapesti és nagyvárosi médiabuborékon túl szeretnénk eljutni azokhoz az emberekhez, akiknek a mára a kormányszócsővé vált megyei lapokon és a propagandát nyomató közmédián túl nem sok lehetőségük van másfajta hírekhez jutni” – mondta a kezdeményezés egyik, meg nem nevezett aktora a Népszavának.

Kiderült az is, hogy a központi stáb egyik vezetője Kövesdi Péter, az Érd Médiacentrum ügyvezető főszerkesztője, a Népszava tavaly távozó munkatársa és a Független Hírügynökség (FüHü) egykori alapítója lesz.

Kövesdi Péter, a Népszava volt szerkesztője, az Érd Médiacentrum ügyvezetője
Kövesdi Péter, a Népszava volt szerkesztője, az Érd Médiacentrum ügyvezetője Fotó: Népszava / Media1-archív

Kövesdi azt mondta:

„valóban felmerült már tavaly az ellenzéki önkormányzatok kommunikációs együttműködésének igénye. Ennek lényege, hogy az ő felületeiken keletkező különféle tartalmakat hogyan lehetne eljuttatni egyrészt az országos médiába, másrészt az ország másik végébe”.

Ugyanakkor Kövesdi szerint ellenzéki MTI-ről túlzás lenne beszélni, mert nem akarnak professzionális hírügynökséget építeni, mindössze arról van szó, hogy van igény az önkormányzati médiavilágban létrejövő tartalmak „felhangosítására”.

„Másfél éve az érdi helyi médiában dolgozom, így nagyjából tudom, milyen gondokkal küzdenek a helyi lapok, tévék, rádiók, hírportálok, és hogy mennyi értékes információt állítanak elő, amelyeket vétek lenne nem összegyűjteni és továbbadni” – mondta lapunknak Kövesdi.

A Partizánnál és az N1TV-nél is hallottak róla, de még nem kaptak felkérést

Gulyás Márton azt mondta, a Partizánt még nem keresték meg a kezdeményezéssel, de ő is hallott erről, és szívesen csatlakoznának, mert nekik is érdekük, hogy minél többekhez eljussanak a tartalmaik. Azt is mondta, néhány önkormányzattal már van is megállapodásuk arról, hogy térítésmentesen átvesznek a Partizántól tartalmakat.

Lánczi Richárd, az N1TV főszerkesztője is azt mondta, ők sem zárkóznának el a partnerségtől, de azt mondta, hivatalosan még senki nem kereste meg őket.

A Népszava szerint felmerült az is, hogy ne csak helyi híreket szolgáltassanak, hanem beszámoljanak az országos vagy nemzetközi közélet fejleményeiről is, amihez jó partner lehetne a Euronews hírcsatorna, de Kert Attila, az Euronews budapesti irodavezetője azt mondta, kizártnak tartja, hogy kifejezetten ellenzéki önkormányzatoknak gyártsanak híradókat vagy egyéb tartalmakat, de elképzelhetőnek nevezte egy műsorszórási megállapodás létrejöttét a csatorna és magyar önkormányzatok között, sőt azt mondta, ilyen már most is van több – akár határon túli magyar – helyi televízióval, például az erdélyi Gyergyó Tévével.

Az Euronews budapesti vezetője hozzátette, a szerződéseket az érintett önkormányzatok és az Euronews lyoni központja kötheti meg, nem a budapesti iroda.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások